NIEUWS

Hamza is woedend na aardbeving: 'Tegen mensen kunnen die aannemers wel liegen, maar God ziet alles'

De Rotterdams-Turkse garagehouder Hamza (r) | Foto:
De Rotterdams-Turkse garagehouder Hamza (r)
Het maakt hem zichtbaar emotioneel. De handelwijze van sommige Turkse aannemers. Die gammele huizen en flats bouwen, die bij aardbevingen vrijwel gegarandeerd instorten. Zoals volgens de Rotterdams-Turkse garagehouder nu opnieuw is gebeurd in Turkije en Syrië.
Op normale dagen kijkt de goedlachse Hamza Karaman uit Rotterdam-Zuid iedere dag na het werk een film, maar daar is hij deze week niet aan toegekomen. Sinds de zware aardbeving van maandag en de vele krachtige naschokken daarna kijkt hij onafgebroken naar het nieuws, voornamelijk via Turkse zenders. Het grijpt hem aan; twee avonden geleden durfde hij niet meer te kijken, bang voor de ellende die hij te zien zou krijgen.
"Je wordt niet vrolijk van wat je ziet. Hoeveel mensen onder het puin liggen. Hoeveel huizen zijn omgevallen. Dat is niet normaal. Ieder moment kan ik gaan huilen."

Strengere bouwvoorschriften

Na de grote aardbeving van 1999 bij Izmit -waarbij naar schatting 18.000 mensen om het leven kwamen- werden de bouwvoorschriften in Turkije aangescherpt. Aannemers moesten voortaan aardbevingsbestendig, dus duurder, gaan bouwen. Maar de regels worden niet altijd even goed nageleefd en gehandhaafd, waardoor aannemers die bewust slechte materialen gebruiken, hun gang kunnen gaan. Bovendien zijn er in Turkije ook veel illegale bouwsels. Neem Istanbul. Deskundigen schatten dat de helft van de ruim 1,6 miljoen gebouwen in deze metropool illegaal is neergezet.

'Aannemers zullen lijden'

Een groot deel van de gebouwen die nu zijn ingestort, is van voor 1999, toen de strengere bouwvoorschriften nog niet van kracht waren, maar er zitten ook recentere bouwwerken tussen. Hamza is over dat laatste heel duidelijk.
"De aardbeving heeft de mensen niet gedood. Dat zijn de bouwbedrijven. In Turkije maken ze draagmuren in huizen, waar je met je vuist doorheen kan slaan. Het is oplichterij. Mensen betalen 200.000 euro voor zo'n huis, maar je koopt je eigen grafsteen. Tegen die mensen kunnen de aannemers wel liegen, maar God ziet alles. Hier op aarde leven die aannemers misschien goed, maar als ze doodgaan, dan zullen ze lijden. En dat hoop ik ook!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl