AARDBEVING

Team verpleegkundigen van Erasmus MC en Rotterdamse huisartsen helpen slachtoffers aardbeving Turkije

Het team verpleegkundigen van het Erasmus MC dat naar Turkije is afgereisd
Het team verpleegkundigen van het Erasmus MC dat naar Turkije is afgereisd © Website Amazing Erasmus MC
Verpleegkundigen van het Rotterdamse Erasmus MC zijn vrijdagochtend vertrokken naar het rampgebied in Turkije. Een ander team, met onder andere de Rotterdamse huisarts Shakib Sana, gaat meer naar het noorden helpen, in de getroffen steden Adiyaman en Kahramanmaras. Ondertussen riep premier Rutte tijdens een bezoek in Rotterdam mensen op om te doneren voor hulp aan Turkije.
Het team van het Erasmus MC verleent eerste hulp aan de aardbevingsslachtoffers in de Turkse stad Gaziantep. De stad ligt in het zuiden van Turkije, vlakbij de grens met Syrië. Het Rotterdamse team verpleegkundigen verwacht werkt op de intensive care en de afdeling spoedeisende hulp. Het verwacht vooral van nut te kunnen zijn bij het verzorgen van wonden, botbreuken en infecties in de veldhospitalen. De Turkse rampenbestrijdingsorganisatie AFAD coördineert de inzet van de Nederlanders.
Iedere verpleegkundige heeft 15 kilo aan verband, gips, gaas en andere medische materialen meegenomen. Een aantal van hen heeft al ervaring met het verlenen van noodhulp. Het toestel met de Rotterdamse verpleegkundigen is vertrokken vanaf Schiphol. Aan boord zaten ook collega's van andere Nederlandse ziekenhuizen.

In de bus naar rampengebied

In een tweede groep van 150 Nederlandse vrijwilligers die ook vrijdag naar Turkije vertrok zitten de Rotterdammers Shakip Sana en zijn vrouw. Zij zijn allebei huisarts. Ze blijven een week. "We zijn geland in Gaziantep en zijn nu onderweg naar Adiyaman", zegt Sana. Hij zit in de bus terwijl hij met radio Rijnmond praat. "De ene helft van de groep gaat daar naar toe. De andere helft gaat naar Kahramanmaras."
De Turkse rampenautoriteit AFAD heeft ze vertelt waar ze nodig waren. "Ze hebben ons verteld waar we naartoe moesten toen we aankwamen op het vliegveld. We zijn met bussen onderweg."
Wat ze gaan doen in het rampengebied, weet Sana nog niet. "Dat horen we als we aankomen. Het kan gaan om het verlenen van eerste hulp. Maar ook om het behandelen van zieke mensen."
Volgende week gaan Sana en zijn vrouw weer terug, zegt hij. "Langer kunnen we niet blijven."

Rutte roept op om ruimhartig te doneren

Premier Mark Rutte nam vrijdagmiddag in de Mevlana Moskee in Rotterdam een kijkje bij een grote inzamelingsactie van hulpgoederen voor Turkije. Hij zei daar het hartverwarmend te vinden hoe gul Nederland doneert via giro 555 en spullen zoals kleding en dekens inzamelt voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije. De premier benadrukte dat in het rampgebied gebrek is aan alles. Hij riep Nederland op om vooral het voorbeeld van de gulle gevers te volgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl