nieuws

Advocaat haringboeren: 'AD maakt zich schuldig aan smaad'

Gedupeerde vishandelaren overwegen het AD aan te klagen na de in opspraak geraakte haringtest. Dat zegt advocaat Michaël van Basten Batenburg die een aantal van deze haringboeren vertegenwoordigt.
"Het is opmerkelijk als je een goed lopende zaak hebt, maar na de uitslag van de AD haringtest je verkoopgetallen naar beneden schieten. Terwijl het onduidelijk is hoe de soms extreem lage cijfers tot stand komen", zegt advocaat Michaël van Basten Batenburg donderdag op radio Rijnmond.
De mogelijke rechtszaak wordt aangespannen tegen het AD en niet tegen visleverancier Atlantic, waarbij een jurylid van de test mogelijk belangen heeft. "De krant heeft hier een verantwoordelijkheid. Zij moeten controleren wat er gezegd wordt. Je kunt iets niet publiceren als het niet klopt. Dan maak je schuldig aan smaad en laster", aldus Van Basten Batenburg.
Verder vindt de Haagse advocaat dat het AD moet stoppen met de verschillende testen: "Het is überhaupt maar de vraag hoe objectief valt vast te stellen hoe lekker iets is."

Banden met groothandel


Woensdag kwam naar buiten dat de resultaten van de AD-haringtest mogelijk onbetrouwbaar zijn doordat een jurylid banden heeft met visgroothandel Atlantic. Haringverkopers die vis van deze groothandel afnemen of die het jurylid inhuren voor cursussen scoorden beter in de AD-haringtest.
Een vishandel in Vlaardingen die zijn haring bij de groothandel koopt waar het jurylid werkt, scoorde desondanks een 0,5 in de test.