DWARSDOORRIJNMOND

Luister terug: Oud-Rotterdammer 10 februari 2023

Logo De Oud Rotterdammer
Logo De Oud Rotterdammer © De Oud-Rotterdammer
De oproepen van vrijdag 10 februari 2023
Op zoek naar een oude bekende of herinneringen uit de oude doos?
Elke vrijdag rond 11.20 uur vermeldt Timo Pauw van De Oud-Rotterdammer een aantal oproepen uit deze bekende gratis krant in Dwars door Rijnmond.
De eerste oproep van deze week komt van de Stichting Voorouder, bij monde van Walt Schultze vragen wij aandacht voor het vergeten bombardement uit 1943. Het gaat om de Namen "Vergeten Bombardement" Rotterdam e.o.
Op 31 maart 2023 is het precies 80 jaar geleden dat geallieerde bommen op delen van Rotterdam-West, Schiedam, Hoogvliet, Pernis en Heijplaat neerkwamen.
Bij dit bombardement zijn in Rotterdam en Schiedam honderden dodelijke slachtoffers en vele gewonden gevallen. In de volksmond wordt dit dus ook het “Vergeten Bombardement” genoemd.
De afgelopen periode heeft Stichting Voorouder, samen met de samenstellers van het boek “Target Rotterdam” en met hulp van het Stadsarchief Rotterdam en vele andere betrokkenen, uitgebreid onderzoek gedaan naar de namen van al deze slachtoffers.
Walt geeft nog aan dat “Voor het vaststellen van de uiteindelijke lijst (medio maart 2023), betrekken wij graag het publiek bij dit onderzoek.”
De tweede oproep komt uit Vreewijk en is van het Museum Vreewijk. Jan Haak werkt aan een foto presentatie over tuinen in Tuindorp Vreewijk. De presentatie wordt gegeven op zaterdag 18 Maart bij de aftrap van het jaar van het groen. De presentatie is op een mooie locatie namelijk in de tuin van het Witte Paard aan de Groenezoom
Nu zoeken we luisteraars die Jan kunnen voorzien van nog meer foto’s van tuinen in Vreewijk. Dat mag uw eigen tuin zijn of zijn geweest maar uiteraard ook van iemand anders.
De laatste oproep komt van Jan Jansen. We nemen de luisteraars mee naar de jaren 60 of 70. Jan weet het zelf niet precies. We zoeken voor Jan de naam van een café aan de Hillestraat of Korte Hillestraat in Rotterdam Zuid
Jan denkt zelf dat het café Cassanova was. Dus onze vraag is zijn er luisteraars die dit kunnen bevestigen of wellicht verbeteren. Jan zoekt ook nog foto’s.
Reageren op de oproepjes kan via Timo@deoudrotterdammer.nl
Luister hier het fragment terug:
Oproepen vrijdag 10 februari 2023