STUDENTEN

Honderden nieuwe studentenwoningen in Rotterdam, maar gemeente wil ook minder buitenlandse studenten

Het hoofdgebouw van de Erasmus Universiteit (EUR)
Het hoofdgebouw van de Erasmus Universiteit (EUR) © Rijnmond
Internationale studenten die maanden op een camping of in een hostel verblijven. Die bij particuliere verhuurders een kamer hebben voor een veel te hoge huur of in een huis vol gebreken wonen. Studenten die naar Rotterdam komen, vinden moeilijk woonruimte. De woningnood is groot. De gemeente Rotterdam wil daar iets aan doen en tot 2026 elk jaar zeker vierhonderd studentenwoningen bouwen. Maar is dat genoeg of moet het aantal buitenlandse studenten naar beneden?
Rotterdam is de op een na grootste studentenstad van ons land. Maar zo populair als het onderwijs er is, zo moeilijk is het om een goede en betaalbare studentenwoning te vinden. Suzanne Krolis kan daarover meepraten. Ze studeerde tot vorig jaar aan de Erasmus Universiteit en nu aan de Universiteit Tilburg. Ook is ze bestuurder van BoKs, het bewonersoverleg Koepel SHH. De Drentse heeft na haar komst naar Rotterdam flink moeten zoeken naar voordat ze een goede kamer vond.
Suzanne Krolis - student en bestuurder van BoKs
Suzanne Krolis - student en bestuurder van BoKs © Jan-Roelof Visscher
“De woningnood onder studenten is de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar erger geworden. Er komen steeds meer studenten bij. Ook veel meer uit het buitenland. De groei van woningen houdt het niet bij. Gevolg is dat studenten blijven thuis wonen en lang moeten reizen moeten. Bij particuliere huur zijn er veel gevallen van oplichting. De huurprijzen zijn heel hoog en de wooncondities slecht. Het kan internationale studenten zelfs overkomen dat ze als ze geen kamer vinden, zij terug moeten naar hun eigen land.”
Joris Nanne - student en bestuurder huurdersvereniging Stadswonen
Joris Nanne - student en bestuurder huurdersvereniging Stadswonen © Jan-Roelof Visscher
Ook Joris Nanne, student en bestuurder van de Stichting Huurdersbelang Stadswonen, herkent de slechte situaties. “Ik had een klasgenoot vorig jaar, die van buiten Europa kwam. Zij heeft de eerste paar maanden van haar studie op een camping gewoond. Je overleeft het wel, maar het is geen goede studeerplek. Probeer maar eens een tentamen voor te breiden als je in een tent zit zonder licht en verwarming. Je komt eigenlijk niet aan studeren toe. Dat beïnvloedt je resultaten en is slecht voor je welzijn.” Uiteindelijk heeft de studente wel een kamer gevonden maar voor een hele hoge prijs.

Meer studentenwoningen bouwen

De gemeente Rotterdam heeft afgesproken snel te gaan bouwen. De komende vier jaar komen er 1600 woningen bij. Nu al is duidelijk dat het niet genoeg is. Tot 2030 zouden er zesduizend studentenwoningen bij moeten. Bouwwethouder Chantal Zeegers: “We kijken bij ieder bestemmingsplan of we toch nog wat extra studentenwoningen erbij kunnen doen. We zoeken locaties bij het openbaar vervoer en onderwijsinstellingen. Dan kijken we niet alleen naar de universiteit en de hogeschool, maar ook naar mbo-scholen. We zien dat ook mbo-studenten moeilijk een kamer kunnen vinden”
Suzanne Krolis en Joris Nanne hebben als vertegenwoordigers van studenten in het huisvestigingsoverleg meegewerkt aan de plannen. Zij willen dat er vooral studentenhuizen komen waar ze met meer mensen kunnen wonen. Allemaal een eigen huis is niet wenselijk. Suzanne Krolis: “Zeker tijdens de coronapandemie is naar voren gekomen dat het ook voor studenten niet vanzelfsprekend is dat ze veel sociale contacten hebben. Dus dan is een fijn huis met meerdere huisgenoten belangrijk.”

Nieuwbouw en transformatie van oude woningen

Stadswonen Rotterdam is één van de grote verhuurders van studentenwoningen. De verhuurder heeft net oude woningen aan de Mauritsstraat en de Jacobusstraat gerenoveerd en getransformeerd in studentenwoningen. Er is juist voor deze locaties gekozen, omdat ze dicht bij de opleidingen van de studenten zijn. Er zijn zestig studentenkamers en twintig units waar mensen na hun opleiding nog kunnen wonen. "Wij zoeken echt unieke plekken voor studenten. Je wil in de stad wonen en vertier om je heen. Dit is een prachtige locatie om dat hier te maken. Het waren kleine units en dit is midden in het centrum."
uitleg Stadswonen over nieuw studentencomplex
Bestuursvoorzitter Miriam Hoekstra van der Deen van Woonstad Rotterdam en Stadswonen: "Als verhuurder hebben we nu zesduizend studentenwoningen. Dat lijkt veel, maar tegelijkertijd staan er 40 duizend studenten aangemeld voor een studentenwoning, zevenduizend van hen zijn heel actief aan het zoeken. Er is dus veel meer vraag, dan aanbod”.
De wachttijd bij de verhuurder is ongeveer vijftien maanden. En dan heb je vaak nog niet de kamer die je het liefst wilt hebben en die populair is. “Wij gaan meer studentenwoningen toevoegen. Er staan er nu 700 op de planning voor de komende jaren. We kijken of er nog 500 bij kunnen. Dat is voor ons dan echt het maximum,“ aldus Hoekstra van der Deen

‘Niet nog meer studentenwoningen in Kralingen’

Rotterdam wil de nieuwe studentenwoningen ook veel meer over de stad verspreiden. Dat is nodig om overlast zoveel mogelijk te voorkomen. In Kralingen wordt bijvoorbeeld geregeld geklaagd over overlast. De verwachting is dat er daar niet veel woningen bijkomen, maar juist op andere plekken, bijvoorbeeld op Brainpark bij metrostation Kralingse Zoom waar kantoorpanden worden omgebouwd tot woningen.
Rotterdam gaat ook in gesprek met buurgemeenten om te kijken of daar nog studentenkamers gebouwd kunnen worden. Bijvoorbeeld op het Rivium in Capelle aan den IJssel. “Dat ligt dicht bij de universiteit en de hogeschool. We gaan met Capelle in gesprek om te kijken of daar ook nog studentenhuisvesting gerealiseerd worden. Uiteindelijk maakt de regio ook gebruik van dit onderwijs", aldus wethouder Zeegers.

Gaat het lukken? Lastig.

Tot 2030 moeten er volgens huidige berekeningen 6000 nieuwe studentenwoningen bij komen, maar gaan we dat halen? Heeft iedereen straks een eigen studentenwoning? Miriam Hoekstra van der Deen van Stadswonen: "We doen ons best, maar het is wel ingewikkeld. Het heeft ook echt met toestroom van studenten te maken. Als woningaanbieder zeg ik, laten we vooral een instroom van studenten toelaten, waar we ook echt woningen voor hebben."
Ook bouwwethouder Zeegers vindt dat het grote aantal internationale studenten in het Rotterdamse onderwijs afgeremd moet worden. Ze roept het Rijk en de onderwijsinstellingen daar nogmaals toe op. “We zijn niet tegen internationalisering, maar het wordt nu teveel.”
Hoe kijken de studentenvertegenwoordigers die aan dit bouwplan hebben meegeschreven er tegen aan? Joris Nanne zegt dat het nog een flinke uitdaging zal zijn, om de doelen te halen. Suzanne Krolis twijfelt ook of het over acht jaar opgelost is. “Ik denk dat het meer een plan voor nog langere termijn is. Als dit wordt gerealiseerd dan is het echt voor de volgende generatie studenten of zelfs daarna. Maar dan is het niet te hopen dat het probleem is verdriedubbeld."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl