nieuws

Energize nieuw thema van Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen hebben in 2018 als thema ‘Energize’. Daarmee wil de haven de aandacht vragen voor de ambities van Rotterdam om de schoonste haven ter wereld te worden.
De organisatie roept met het thema deelnemende bedrijven en organisaties op zich van de meest duurzame kant te laten zien.
Robin Middel van stichting Wereldhavendagen: “De haven van Rotterdam is keihard bezig om duurzaam, schoner en vriendelijker te gaan werken. Juist het beeld van de roetwolken, de ‘geur’ van de haven, de nostalgie ervan, dat is een beeld waar we keihard van af willen komen."
"Het is een serieus probleem, ook binnen de scheepvaart. We willen ons steentje bijdragen aan bijvoorbeeld het klimaatakkoord. met dit thema kunnen bedrijven en de haven laten zien wat zij bijdragen aan duurzaamheid en het klimaat.”

Duurzame innovaties


In de haven is veel kennis aanwezig van hernieuwbare energie, CO2-reductie en -opvang. Restwarmte vanuit de haven wordt ingezet om de stad te verwarmen. Daarnaast wordt op diverse plaatsen gestreefd naar grotere inzet van alternatieve energievormen.

Kolen


Onlangs nog maakte de haven een volgende stap richting verduurzamen: met steun van de Rotterdamse raad wordt de
in de haven geleidelijk afgebouwd.
Tijdens de Wereldhavendagen kan het publiek kennis maken met deze duurzame innovaties. Daarnaast krijgt de bezoeker ook het gebruikelijke publieksprogramma op en rond het water voorgeschoteld.

Spektakel


Het is voor het eerst dat het thema zo vroeg bekend gemaakt wordt: normaal gesproken is dat slechts enkele weken vóór de Wereldhavendagen. "Hiermee willen we de uitdaging aanbieden aan iedereen die aan de Wereldhavendagen meewerkt en aan de hele stad."
De wereldhavendagen 2018 vinden plaats in het weekend van 7, 8 en 9 september. In 2017 trok het evenement ongeveer 430.000 bezoekers. "We gaan ons best doen om er een mooi spektakel van te maken. In de avondshow hebben we natuurlijk wel vuurwerk, maar we gaan zeker iets doen met energie en licht rondom dit thema", verzekert Middel.