AARDBEVING

Nederlands USAR-team in Turkije redt 8-jarige Ibrahim na 106 uur onder het puin: 'Euforisch moment'

USAR-teams zoeken naar overlevenden tussen het puin na de aardbevingen in Turkije
USAR-teams zoeken naar overlevenden tussen het puin na de aardbevingen in Turkije © USAR.NL
Het Nederlandse reddingsteam USAR heeft vrijdag in Turkije een 8-jarig jongetje onder de brokstukken vandaan gehaald. Het is de vierde dag dat na de aardbeving dat het team in de stad Hatay in Zuid-Turkije zoekt naar overlevenden. "De kans dat iemand levend gevonden wordt, wordt steeds kleiner."
In totaal heeft het Nederlandse reddingsteam twaalf mensen onder het puin vandaan gehaald. "Tijd is onze grootste vijand", zegt Arjen Littooij. Hij is landelijk commandant van het USAR-team en in het dagelijks leven directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. ,,De kans op overleving wordt met de minuut kleiner."

Kritieke grens van 72 uur

Mensen kunnen doorgaans 72 uur onder het puin in leven blijven, volgens Littooij. Daarna nemen hun kansen snel af. Toch zoekt het team door. "De honden sloegen aan toen ze donderdag langs de puinhopen liepen." De reddingswerkers bleven graven naar overlevenden op de plekken waar de honden overlevenden roken.
Uiteindelijk vonden ze de achtjarige Ibrahim, 106 uur na de verwoestende aardbeving die al aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost. Het lukte de reddingswerkers om hem onder de brokstukken van het ingestorte gebouw uit te halen. "Dat was een moment van euforie voor de reddingswerkers", zegt Littooij. "Dat hij nog leeft geeft een enorme stoot adrenaline."

Instortingsgevaar

Toch moet je realistisch blijven, waarschuwt Littooij. "We moeten ook slechtnieuwsgesprekken voeren met mensen en hun uitleggen dat we bepaalde gebouwen niet in kunnen omdat er instortingsgevaar is."
De helft van de missie zit er nu op. Het USAR-team is zelfvoorzienend. Het zorgt voor eigen eten en drinken, tenten om in te slapen en de andere spullen die nodig zijn voor het reddingswerk. Dat is op een gegeven moment op. "Dan dragen we de werkzaamheden over aan andere reddingsteams."
Tot nu toe nu kijkt hij terug op een geslaagde missie. "We zaten 12 uur na de eerste melding van de aardbeving in de lucht. 36 uur na de eerste melding waren we operationeel in het gebied. Dit is de grootste inzet van USAR (65 personen, acht honden, 15 ton aan materieel) in de twintig jaar dat het team bestaat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl