FC RIJNMOND

Steijn in FC Rijnmond over Houdini-act van Sparta: ‘Vier wedstrijden hebben de sfeer veranderd’

FC Rijnmond met van links naar rechts: Bart Nolles, Maurice Steijn, Dennis van Eersel en Harry van der Laan
FC Rijnmond met van links naar rechts: Bart Nolles, Maurice Steijn, Dennis van Eersel en Harry van der Laan © Rijnmond
In FC Rijnmond schoof Sparta-trainer Maurice Steijn aan. Zijn dienstverband op Het Kasteel is vooral een goednieuwsshow, al had het natuurlijk weinig gescheeld of Steijn en Sparta waren momenteel in de eerste divisie actief.
Kijk hieronder FC Rijnmond terug:
Steijn in FC Rijnmond over Houdini-act van Sparta: ‘Vier wedstrijden hebben de sfeer veranderd’
Uiteraard bespraken de mannen van FC Rijnmond de miraculeuze handhaving in het afgelopen seizoen. Sparta lag op degradatiekoers, maar het tij werd nog gekeerd. “Wil je klankborden?”, was de vraag die Steijn vanuit Sparta in eerste instantie kreeg. Eigenlijk zouden Nourdin Boukhari en Jeroen Rijsdijk het seizoen afmaken en zou de Hagenaar pas in de zomer de hoofdtrainer worden. Uiteindelijk pakte Steijn zelf de handschoen op, waarna de Kasteelclub zich knap veilig speelde.
“Die vier wedstrijden hebben de sfeer binnen de club veranderd”, merkt Steijn. “Daarna hebben we ons op een aantal posities versterkt. Dat zijn voltreffers geweest. Als je dat bij elkaar op telt, dan zijn het tot nu toe negen fantastische maanden.”
De Sparta-spelers duiken op elkaar na de late treffer in de derby tegen Excelsior
De Sparta-spelers duiken op elkaar na de late treffer in de derby tegen Excelsior © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Momenteel verbaast Sparta vriend en vijand met een zesde plaats in de eredivisie. “Ik ben verrast door de uitslagen, de stand op de ranglijst en de punten.” Ook het spel dat Sparta speelt, verbaast Steijn in positieve zin. “Ik wist dat er rek in zat, ook bij een aantal spelers. Maar die zesde plaats is pas aan het einde van het seizoen bepalend. Het uitduel met NEC uitgezonderd, hebben we geen punten gestolen.”

'Een vertrek is totaal niet aan de orde'

Verslaggever Dennis van Eersel is benieuwd hoe Sparta na dit seizoen gaat doorselecteren. “Daar zijn we mee bezig, op datgene wat er komen gaat”, zegt Steijn. Zo verwijst hij bijvoorbeeld naar Mike Eerdhuijzen, die regelmatig bij de Rotterdammers invalt. “En daar waar het kan, proberen we ons te verbeteren”, vult Steijn aan.
Het succes kan ook een keerzijde hebben. Zo kunnen steunpilaren van Sparta na dit seizoen vertrekken. Steijn maakt zich echter niet druk. Zo verwacht hij dat Nick Olij minimaal nog een jaar bij Sparta blijft. De keeper, die afgelopen zomer overkwam van NAC Breda, speelt een sterk seizoen in de eredivisie. Alleen FC Twente incasseerde minder tegendoelpunten.
Sparta-doelman Nick Olij voorkomt dat Excelsior-speler Marouan Azarkan gevaarlijk kan worden
Sparta-doelman Nick Olij voorkomt dat Excelsior-speler Marouan Azarkan gevaarlijk kan worden © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Steijn vindt dat sommige clubs in Nederland hebben liggen slapen. “Olij zei in februari, voordat ik bij Sparta kwam, dat hij zou komen als Sparta in de eredivisie zou spelen. Hij heeft zijn woord gehouden. Bovendien voerden wij het gesprek met hem op het juiste moment.” Verder heeft Steijn geen intenties om bij Sparta te verlaten. Sterker nog, beide partijen willen het contract openbreken en verlengen. “Een vertrek is totaal niet aan de orde”, maakt de hoofdtrainer duidelijk.

Minister van Defensie

Natuurlijk ging het in FC Rijnmond ook over de geweldige bekerwedstrijd van Feyenoord tegen NEC. De Rotterdammers stonden op het punt om in de achtste finale uitgeschakeld te worden, maar in de slotfase kantelde het duel. Na een spectaculaire 4-4 gelijkspel stootte Feyenoord na strafschoppen door naar de kwartfinale.
De rol van reservekeeper Timon Wellenreuther werd uitgelicht. De Duitse doelman van Feyenoord moest vier keer vissen tegen NEC. “Het ziet er tot nu toe ongelukkig uit. Hij heeft geen geluk met zes tegengoals in twee wedstrijden, maar je moet hem het voordeel van de twijfel geven. Het lag ook een aantal keer aan het gebrekkig verdedigen bij Feyenoord”, vindt analyticus Harry van der Laan. Hij legt de schuld niet bij Wellenreuther neer. Ook Van Eersel vindt het geen goed idee om Ofir Marciano nu tweede doelman van Feyenoord te maken.
Marcus Pedersen, Timon Wellenreuther en Lutsharel Geertruida treuren na een treffer van NEC tegen Feyenoord
Marcus Pedersen, Timon Wellenreuther en Lutsharel Geertruida treuren na een treffer van NEC tegen Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Wel merkt de FC Rijnmond-analyticus dat Feyenoord de laatste weken wat minder makkelijk vindt. Bovendien is Van der Laan van mening dat de Rotterdammers een zwaar programma hebben gehad. Ook het uitduel met sc Heerenveen wordt volgens hem niet makkelijk. “En je moet er maar proberen om je doorheen te voetballen, tegen die minister van Defensie”, knipoogt Van der Laan naar Kees van Wonderen. De hoofdtrainer van de Friezen krijgt wel eens het verwijt dat hij sc Heerenveen defensief laat voetballen.
Desondanks maakt Van der Laan zich niet druk. Hij is ‘negentig procent’ zeker dat Feyenoord het landskampioenschap en de beker gaat pakken. “De club ligt mooi op schema”, benadrukt de oud-spits van de Rotterdammers.