Piet blijft zwart in de regio

Het besluit om in Rotterdam langzaam te stoppen met Zwarte Piet maakt in de regio nog weinig indruk. Uit een rondvraag van RTV Rijnmond blijkt dat de meeste Sinterklaascomités vasthouden aan de volledig donker geschminkte pieten.

“Wij houden zeker vast aan onze traditie”, vertelt Astrid Videler van de Sinterklaasbrigade in Barendrecht. “We schrokken ook een beetje van het Rotterdamse besluit. Mensen vragen ons nu: Jullie houden Zwarte Piet toch wel traditioneel he?”

Ook in Schiedam blijft Piet voorlopig hetzelfde. “De discussie leeft hier ook helemaal niet”, laat de organisatie weten. Wel zijn eerder al kleine aanpassingen gemaakt. Zo draagt hij bijvoorbeeld geen oorbellen meer.

Het comité in Hellevoetsluis liet vorig jaar al weten te zullen stoppen als Zwarte Piet niet meer toegestaan is.

Afgelopen maandag kwam naar buiten dat de Rotterdamse organisatie met vertegenwoordigers van de Afro-gemeenschap heeft afgesproken Zwarte Piet in een paar jaar tijd bijna volledig te gaan vervangen voor pieten met alleen roetvegen. Daarmee gaat hij ook gewoon ‘Piet’ heten.

In veel gemeenten zijn ze de discussie ook erg zat. Zo lieten Dordrecht en Ridderkerk weten helemaal geen uitsluitsel te geven. “Geen commentaar. Kom maar kijken bij de intocht zelf!”

Op de meeste plekken komt Sinterklaas komende zaterdag aan.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Zwarte Piet Zwartepietdiscussie
Deel dit artikel: