nieuws

Sinterklaas en (Zwarte) Piet komen aan in de regio

Vol verwachting zal het hart van veel kinderen zaterdag kloppen. Sinterklaas komt namelijk weer aan in Nederland. Ook in onze regio arriveert de goedheilig man met zijn Pieten vanuit Spanje.
De sinterklaasintocht in Rotterdam begon rond 13:00 uur op het Willemsplein bij de Erasmusbrug. De stoet vertrok daarna via de Schiedamsedijk, de Coolsingel, het Doelwater, de Meent en de Hoogstraat naar het Grotekerkplein.

Hoewel aanvankelijk geen demonstraties waren aangekondigd in Rotterdam, voerde de groep Stop Racisme 2017 spontaan actie te voeren tegen Zwarte Piet. De activisten hingen onder meer een spandoek aan de Erasmusbrug waarop stond: 'Zwarte Piet is Racisme'.
De politie zegt dat de demonstratie rustig is verlopen. Niemand is aangehouden.

Regio

In Dordrecht voeren Sinterklaas en Piet om 11:30 uur de Kuipershaven binnen. De intocht ging vervolgens langs onder meer het Scheffersplein, waar de Sint werd verwelkomd door Pieten Showorkest de Donuts, en eindigde in winkelcentrum Crabbehof.

In Hellevoetsluis werden kinderen vanaf 10:00 uur vermaakt en verwelkomden ze Sinterklaas onder begeleiding van muziekvereniging Voorne & Putten. De optocht naar de Rijksstraatweg begon om 11:00 uur. 's Middags was er feest in winkelcentrum de Stuytse Hoeck.
Capelle aan den IJssel ontving de Sint om 10:00 uur op het Vuykterrein aan de Dorpsstraat. Het feest was vanaf 11:25 uur op het Stadsplein, waar een podium stond voor de deur van het Isala Theater.
In Berkel en Rodenrijs begon de optocht om 13:00 uur vanaf Rodenrijs. Daarna vertrok de stoet via de Rozenoord naar de Rodenrijseweg en de Kerkstraat. Rond 14:00 uur kwam Sinterklaas aan op het plein bij 't Vierkantje.

Glutenvrije Piet

Sint-Nicolaas deed ook Gorinchem al vroeg aan. Om 10:00 uur meerde de stoomboot aan in de haven. De Sint was om 11:15 uur bij het Huis van Sint-Nicolaas op de Botersteeg. Daarna vertrok hij naar het Piazza Center, winkelcentrum Nieuwe Dalen, Hagemeijer en het centrum.
In Gorinchem kwam bovendien een speciale Piet mee: de glutenvrije Piet. Hij strooide alleen met peper- en kruidnoten waar geen gluten in zaten.

Discussie

Eerder deze week bleek dat Zwarte Piet in de meeste Rijnmondgemeenten gewoon
. Onder meer Barendrecht en Schiedam hielden vast aan de traditionele piet.


Rotterdam maakte daarentegen een eind aan de traditie. Alle verwijzingen naar zwart verdwijnen. Zo heet de hulp van de Sint voortaan Piet en heeft de helft van de Pieten roetvegen in plaats van een compleet zwart uiterlijk.

Demonstraties

De landelijke sinterklaasintocht is dit jaar in Dokkum. Vorig jaar was dat in Maassluis en leidde het tot problemen in Rotterdam. Bijna tweehonderd anti-zwartepietbetogers werden in de stad
, omdat ze in Maassluis wilden protesteren tegen Zwarte Piet terwijl er een demonstratieverbod was.
In Dokkum mochten demonstranten zaterdag eerst wel actievoeren, maar dat werd vlak voor het begin van de middag afgeblazen door de locoburgemeester van de Friese plaats. De gemeente nam die maatregel nadat twee bussen met actievoerders op de A7 bij Joure waren tegengehouden door pro-zwartepietactivisten.

Hoor de wind waait

Echt goed weer om Sinterklaas buiten te verwelkomen, was het overigens niet. Volgens RTV Rijnmondweerman Ed Aldus waaide het 's middags in de hele regio en kon het gaan regenen. De zon liet zich naar af en toe zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl