Rotterdam krijgt eerste Haven Havo

Het STC vmbo college en het Calvijn Vreewijk Lyceum slaan de handen ineen. Jongeren die later in de haven willen werken, kunnen vanaf volgend schooljaar kiezen voor een nieuwe opleiding: de Haven Havo.

De volledige havo-opleiding bereidt leerlingen extra voor op verschillende soorten havenwerk. Algemene vakken worden gegeven op het Calvijn Vreewijk Lyceum en havenspecifieke vakken volgen ze op het STC.

Succes


Op het vmbo bestaat al een dergelijke specialisatie. En dat blijkt een succes. "Het is eigenlijk spelend leren", zegt een van de scholieren van de vmbo-variant enthousiast, terwijl hij met een op afstand bestuurbare robot aan de slag is.

"Ik probeer nu zo'n hoog mogelijke containerstapel te maken. Eigenlijk de Rotterdamse haven in het klein. Je kunt alles maken."

Praktijkervaring


Het is de eerste keer dat een havenopleiding wordt aangeboden op havoniveau. "We hadden veel leerlingen die de competentie voor de havo hebben, maar niet naar een havenhavo konden", verklaart STC-directeur Pascal Scholtius het ontstaan van de havo-opleiding.

Volgens Scholtius ligt de nadruk van de studie vooral op de praktische kanten van het werk. Vragen als 'hoe ga je met containers om?' en 'hoe werk ik in de schone haven?' staan centraal.

Als alles volgens plan verloopt, beginnen de eerste havenhavoscholieren in september 2018.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: