KONINGSDAG23

Republikeinen willen geen Koningsdag in Rotterdam: '4 miljoen euro voor drie uur feest in de armste stad van Nederland'

De koning maakt een selfie tijdens Koningsdag 2022 in Maastricht
De koning maakt een selfie tijdens Koningsdag 2022 in Maastricht © RVD
Rotterdam kleurt dit jaar op Koningsdag oranje, want de koninklijke familie komt deze kant op. Maar als het aan Floris Müller en Warsha Dulan van 'Republiek' (voorheen het Republikeins Genootschap) ligt, blijven de Oranjes gewoon thuis. "Het feest kost ons ongeveer 22 duizend euro per minuut"
Aangezien 15,4 procent van de Rotterdammers onder de armoedegrens leeft, vindt Republiek het een slechte keus om Koningsdag in Rotterdam te vieren. "Rotterdam staat bekend als de armste stad van Nederland en van alle steden in ons land moest het koningshuis Rotterdam kiezen om Koningsdag te vieren", stelt Warsha Dulan.
Het wringt bij de republikeinen dat sommige Rotterdammers moeten rondkomen van 50 euro in de week, terwijl ze met lede ogen moeten aanzien dat zo'n duur feest wordt gegeven in hun stad. "En dat terwijl de steun voor het koningshuis steeds verder afneemt", begint Floris Müller, voorzitter van Republiek. "Slechts 51 procent van de Nederlanders steunt de monarchie nog." Dat bleek uit peilingen van Ipsos.
En wat is dat feest dan? Rondlopen door de stad. Dat kost ons ongeveer 22 duizend euro per minuut.
Floris Müller, voorzitter van Republiek

Weggegooid geld

Tijdens Koningsdag dit jaar zal er dan ook door Republiek geprotesteerd worden. "Het feest kost Rotterdam 4 miljoen euro en dat voor een feest dat drie uur duurt," stelt Dulan. Mede vanwege dit hoge bedrag verwacht het genootschap dat zo'n driehonderd mensen zich bij dit protest zullen voegen. "Dit moet de Rotterdamse gemeente betalen en omgerekend is dat zes euro per Rotterdammer."
Warsha Dulan en Floris Müller van het Republikeins Genootschap
Warsha Dulan en Floris Müller van het Republikeins Genootschap © Rijnmond
Voorzitter Müller vraagt zich hardop af waarom er zo veel geld naar het koningshuis gaat en waarom een kortstondig feest zo veel geld moet kosten. "En wat is dat feest dan? Rondlopen door de stad. Dat kost ons ongeveer 22 duizend euro per minuut. Dat is wat mij betreft absoluut weggegooid geld en ik denk dat heel veel Rotterdammers dat gevoel met mij delen."

Poëtisch verzet

Leden van Republiek plakken nu al op verschillende plekken op Rotterdam-Zuid posters met een gedicht. Dat gedicht gaat als volgt:
Hallo, ik ben de koning
En jij bent onderdaan
Ik heb geld als water
En jij bent dan de kraan
Jij hebt grote zorgen
En ik weer een miljoen
En ik ga jou vertellen
Dat wij het samen doen
Door posters met dit gedicht op te hangen hoopt het genootschap de onvrede van de Rotterdammers zichtbaar te kunnen maken. Müller: "Het koningshuis wordt niet zo gedragen als een ieder doet geloven. Onze boodschap wordt steeds breder gedragen. Het gaat niet eens zozeer om de monarchie, maar vooral over de verspilling van ons geld."