NIEUWS

Verstopt onder een stapel kleren wilde hij Engeland bereiken, maar vlak voor de grens gaat het mis

De marechaussee tijdens een controle op inklimmers - Archieffoto | Foto:
De marechaussee tijdens een controle op inklimmers - Archieffoto
"Ze zagen dat de trein stil stond en liepen het spoor op. De trein stond daar om te wisselen van machinist om daarna verder te rijden naar Engeland." Een 26-jarige Duitser moet zes maanden de cel in voor mensensmokkel. Hij zette twee Albanese mannen af bij het rangeerterrein in de Europoort en kreeg daar 15.000 euro voor. Een andere verdachte van smokkel had bij dezelfde rechter meer geluk.
Het is tien voor half acht 's avonds als er een auto stopt op de verlaten Moezelweg voorbij Rozenburg. Het is begin maart 2021 en buiten is het donker. Een stukje verderop ligt het rangeerterrein. Dat is zoveel mogelijk afgezet met hekken, maar er zijn plekken waar dat niet mogelijk is. Die zwakke plekken zijn eerder gebruikt door inklimmers om bij de treinen te komen.
Piepend is de 'Poznan-trein' gestopt. De goederentrein rijdt bijna dagelijks van Polen naar het Britse vasteland en stopt op die reis steevast op deze plek. Hier wordt de lading gereed gemaakt voor de transfer naar de ferry van P&O, een paar kilometer verderop. Via veerhaven Europoort gaat het vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk.
In onze regio daalt hun aantal, maar toch is het probleem nog aan de orde van de dag: inklimmers en verstekelingen uit Albanië. Het Verenigd Koninkrijk is hun beloofde land. Met steeds meer mensen willen ze het Kanaal over. Op TikTok-filmpjes zien ze hoe hun landgenoten daar soms bakken met geld verdienen en rondrijden in glimmende auto's. Ze weten dat ze vrij makkelijk anoniem op kunnen gaan in de Britse samenleving en dat er veel (illegaal) werk op ze ligt te wachten. Ze blijven het dus proberen. En worden daarbij gepakt. Daarom gaat het in de rechtbank van Dordrecht deze ochtend speciaal over Albanese mensensmokkel.
Het rangeerterrein op Moezelweg in Rotterdam-Europoort
Het rangeerterrein op Moezelweg in Rotterdam-Europoort © Google Maps
Eenmaal uitgestapt op de Moezelweg lopen de Albanezen vlug naar een treinwagon. Ze willen zich verstoppen achter een blauw zeil. Maar dan valt het doek. Ze zijn gezien. Eén voor één worden worden ze gearresteerd. Ze verklaren vervolgens dat ze uit Düsseldorf zijn gereisd 'voor plezier'. Tijdens hun verblijf hier zouden ze hebben besloten om de oversteek te wagen.
Hun Duitse chauffeur wordt een paar uur later, net voor middernacht, gearresteerd in Brielle. Hij had vandaag als verdachte voor de Dordtse rechter moeten verschijnen, maar is er niet gekomen. In het dagelijks leven is hij beveiliger en hij ontkent iedere betrokkenheid. Hij had de mannen willen afzetten in de buurt van familie. Eerder heeft hij al gezegd dat hij zich door deze aanklacht zorgen maakt over zijn baan in Duitsland.

Illegaal circuit

"Hier gebeurde niets mensonterend, zoals bijvoorbeeld met verstekelingen die verstopt zitten in koelwagons. Ze zijn gewoon afgezet met een personenauto. Het is bekend dat meer mensen daar op de trein klimmen", zegt de officier van justitie. Per persoon eist ze drie maanden celstraf. Dat maakt voor de 26-jarige dus een half jaar cel in totaal. De rechter vonnist uiteindelijk een maandje minder, omdat het al even geleden is. "Het is niet de bedoeling dat deze mensen in de illegaliteit verdwijnen. Er zit een heel illegaal circuit omheen, vol criminaliteit. Mensen die worden gesmokkeld zijn over het algemeen kwetsbaar. De verdachte wist wel degelijk wat ze gingen doen. En hij kreeg er 15 duizend euro voor."
Dat niet iedere zaak hetzelfde is, blijkt uit de volgende zitting. De zojuist veroordeelde Duitser had een telefoon vol gedetailleerde berichten, ook over de betaling. De Moldavische verdachte die nu volgt, verwijdert Whatsapp van zijn smartphone als hij wordt gearresteerd. Dat maakt het allemaal een stuk lastiger.
Het is de avond van dinsdag 30 november 2021 als de Moldavische vrachtwagenchauffeur stopt voor de ferry in Hoek van Holland. Bij de grenscontrole vraagt de medewerker van de marechaussee of hij zijn cabine verlaten. Dat doet de chauffeur, maar hij slaat ook snel zijn portier dicht. Dat roept argwaan op. De beambte wil een blik werpen in de wagen. In het slaapdeel achter de stoel van de chauffeur ziet hij een berg kleding liggen. Hij gaat er met zijn hand in. Dan voelt hij de vormen van een mens. De marechaussee slaat alarm. De chauffeur en de verstekeling worden gearresteerd.
De Koninklijke Marechaussee
De Koninklijke Marechaussee © Koninklijke Marechaussee
De illegale passagier vertelt na zijn arrestatie hoe het volgens hem is gegaan. Met een personenauto is de Albanees vanuit België naar een Nederlandse parking gebracht. Daar moest hij bij de daar geparkeerde vrachtwagens voelen of hij een portier kon openen. Bij de derde wagen is het raak. Hij kruipt in het slaapdeel. Er zit niemand in de vrachtwagen. De chauffeur zet vervolgens koers naar de haven van Hoek van Holland. Hij ontkent dat hij iets bijzonders heeft gemerkt. Het is overigens niet de eerste keer dat hij een verstekeling aan boord heeft. De vorige keer is hij vrijgesproken.
"Wist meneer van de passagier?", is volgens de rechter dé vraag die moet worden beantwoord. "Het is een kleine ruimte en de verstekeling zit dichtbij", zegt de officier van justitie. "Aan de andere kant is hij kort daarvoor ingestapt en was hij goed verstopt. Er is ook geen bewijs dat ze dit met elkaar hebben afgestemd. Al roept het verwijderen van Whatsapp natuurlijk wel vragen op."
"Hier is ruimte voor twijfel", zegt de rechter over de chauffeur met een verstekeling onder een stapel kleren. "Ik kan niet zondermeer vaststellen dat hij op de hoogte was van de aanwezigheid van een vreemdeling." Ze spreekt de 41-jarige vader van drie kinderen daarom vrij.
Het aantal aangehouden inklimmers en insluipers in onze regio daalde vorig jaar naar 190. Het merendeel van hen is afkomstig uit Albanië, verder worden er ook veel mensen uit Marokko, Algerije en Afghanistan aangetroffen. De aantal was het jaar ervoor ruim twee keer zo hoog. Opvallend genoeg proberen maken wel steeds meer Albanezen vanuit andere landen de oversteek naar Groot-Brittannië, blijkt uit Britse cijfers. Een verklaring zouden de verbeterde veiligheidsmaatregelen in Hoek van Holland en Europoort kunnen zijn. Wie wordt betrapt, wordt overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee en teruggestuurd naar het land van herkomst. Het weerhoudt de meeste inklimmers er niet van om later een nieuwe poging te wagen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl