ONGELUK

Wonder op de A20: paard overleeft lancering door dak van trailer

Caten in een trailer van de politie
Caten in een trailer van de politie © MediaTV (Colin de Bles)
Een omgevallen trailer, een paard in grote paniek en een urenlange wegafsluiting. Op de A20 bij Rotterdam gebeurde zondag een bizar ongeluk. Rijnmond maakt een reconstructie. Met de mensen die erbij betrokken waren. 'Opeens lag mijn paard tegen de vangrail.'
Het is zondagmiddag, rond de klok van vier. Cindy is met een paardentrailer over de A20 onderweg naar huis. "Ik had een heerlijke strandrit gemaakt in Hoek van Holland, samen met een vriendin." Haar ouders zijn ook mee geweest. Moeder zit op de bijrijdersstoel, vader op de achterbank. Ze keuvelen wat.
Dan, kort voor de afslag Rotterdam-Centrum/Hillegersberg-Schiebroek, gaat het gruwelijk mis. De auto van Cindy wordt aan de linkerkant geraakt door een andere wagen. Ze raakt de macht over het stuur kwijt en schuift schuin de snelweg over, tussen het overige verkeer door. Cindy kijkt in haar binnenspiegel en ziet dat de trailer op zijn kant ligt. Als ze naar voren kijkt, ontwaart ze haar paard Caten. Liggend tegen de vangrail.
Caten komt - in paniek - overeind. Aan de ene kant is dat goed nieuws. Na de crash is hij daartoe dus nog in staat. Maar aan de andere kant: een loslopend paard, op een van de drukste snelwegen van Nederland? Dat is levensgevaarlijk.
Samen met haar ouders en een inderhaast gestopte automobilist probeert Cindy Caten te pakken. Dat lukt, al blijft het paard enorm onrustig.
Cindy pakt haar telefoon en slaat alarm bij 112.
De gecrashte trailer.
De gecrashte trailer. © MediaTV (Colin de Bles)
Het is een wonder dat het paard dit heeft overleefd.
Berger Bertus Maat
Een van de eerste hulpverleners die op de plaats van het ongeluk aankomt is Bertus Maat van bergingsbedrijf Van de Graaf. Hij schrikt zich rot. "Het paard was gewond aan zijn benen en bij zijn schoft. Op het asfalt lagen spetters bloed."
Bertus denkt eerst dat Caten door het openstaande voordeurtje in de trailer naar buiten is gekomen. Maar de zaken liggen anders. In het dak van de trailer zitten enorme scheuren. "Het paard was door het dak geklapt en over het wegdek de vangrail in gesmeten."
Bertus is een ervaren berger. Hij zit al dik twintig jaar in het vak. Maar een situatie als deze heeft hij nog nooit meegemaakt. "Het is een wonder dat het paard dit heeft overleefd."
Ook Colin de Bles van MediaTV komt aan op de plaats van het ongeluk. Hij pakt zijn apparatuur en legt het drama van zoveel mogelijk kanten vast. Als fotograaf van 112-nieuws is ook hij een hoop gewend. "Maar dit vergeet ik echt nooit meer."
Colin ziet een sleepspoor van zo'n honderd meter. "Zo lang is de trailer, gekanteld en wel, nog achter de rijdende auto gebleven", zegt hij. "En dan ondertussen die lancering. Echt verschrikkelijk voor zo'n paard."

Uren lang dicht

Quinta Aarts is een collega van berger Bertus. Ook zij heeft die dag dienst. En wat een geluk: Quinta heeft ervaring met paarden. Ze heeft er zelf twee. Iets later dan Bertus zet ze koers naar de A20. "In de hoop dat ik iets voor het paard en de eigenaren kon betekenen."
Agenten en medewerkers van Rijkswaterstaat hebben de A20 in de richting van Gouda intussen afgesloten. Het stuk tussen Kleinpolderplein en Rotterdam-Noord zal nog lang dicht blijven.
Cindy belt haar dierenarts. Die blijkt toevallig in de buurt van Rotterdam te zijn. Hij geeft Caten een verdovende injectie. "Dat was fijn", zegt Cindy. "Want Caten had zoveel stress. In de eerste plaats natuurlijk door wat er met de trailer gebeurd was. Maar ook van de situatie op de snelweg. Met verkeer, dat aan de andere kant van de vangrail gewoon voorbij raasde en al die auto's van de hulpdiensten met de knipperlichten aan. Door de verdoving werd hij een stuk kalmer en wist ik dat hij niet meer zou ontsnappen."

Kalfjes

"Het viel me op hoe rustig de eigenaren bleven", zegt berger Quinta, die inmiddels ook op de plaats van het ongeluk is aangekomen. Samen met haar collega's de gekantelde trailer van de weg halen, mag ze nog niet. De hoogste prioriteit heeft het paard. Dat moet van de snelweg af. Maar waar haal je op een zondagse namiddag in hemelsnaam snel een trailer vandaan?
Door de afsluiting van de A20 is een flinke file gegroeid. Daarin staat ook een veeboer met een trailer. De man heeft drie kalfjes aan boord. Een motoragent haalt hem uit de rij en begeleidt hem naar de plek van het ongeluk, waar Cindy de vraag krijgt of Caten misschien in deze trailer kan. Ze schudt het hoofd. "Nee, dat gaat hij echt niet doen", zegt ze. De dierenarts denkt er hetzelfde over. De boer rijdt onverrichter zake verder.
Hoe we het ook probeerden, hij wilde er niet in. Logisch als je net een bijna-doodervaring achter de rug hebt.
Cindy over Caten en de veewagen van de politie
Even later arriveert een veewagen, waarmee de bereden politie normaal gesproken haar eigen paarden van A naar B brengt. Het is een ruime wagen met een steile laadklep. Caten gaat er roerloos voor staan. "Hoe we het ook probeerden, hij wilde er niet in", vertelt Cindy. "Logisch natuurlijk als je als paard net een bijna-dood ervaring achter de rug hebt. Maar ja, hij moest wél van die snelweg af."
Er komt een lange lijn te voorschijn, die onder de billen van het paard strakgetrokken wordt. Het helpt niet. Een van de mannen rond Caten zet kracht en duwt zo hard hij kan tegen de gespierde paardenkont. Ook dat levert geen centimeter winst op. De enige reactie van Caten is een venijnige uithaal met zijn achterbeen.
Poging om Caten de wagen in te krijgen
Poging om Caten de wagen in te krijgen © MediaTV (Colin de Bles)
Dan, na een uur tobben, lijkt het eindelijk te lukken. Het paard staat bijna binnen. "Maar Caten ging twijfelen en kwam er helaas weer uit", verzucht Cindy.
Het team besluit voor ander materieel te kiezen: een 'gewone' politietrailer, waarin plek is voor twee paarden. Dat blijkt een gouden greep. "Na pakweg een kwartier stond hij erin", zegt berger Quinta. "We hebben zijn benen steeds een stukje naar voren verplaatst en hem enorm beloond als hij naar voren kwam. 'Goed zo, Caten, goed zo!' Met wat duwtjes aan de achterkant erbij kwam het goed."
Een trailer is voor een paard een heel onnatuurlijk 'ding'. Dat komt omdat paarden van nature een vlucht- en prooidier zijn. Ze scannen hun omgeving op gevaar en als dat er is, willen ze zo snel mogelijk weg kunnen. In een trailer is dat allebei niet mogelijk. Het paard staat er vastgebonden aan een touw in, met een stang op borst- en bilhoogte aan de voor- en achterkant. Door de juiste training kun je vrijwel elk paard leren om probleemloos een trailer in te lopen. Maar een slechte ervaring als een ongeluk kan het vertrouwen ernstig schaden.
Het is al donker als de trailer met het gewonde paard wegrijdt. Bestemming: een kliniek. Op de A20 mogen de bergers Bertus, Quinta en Johan eindelijk hun ding gaan doen. De gekantelde trailer, die nog altijd vastzit aan de personenwagen, moet worden losgekoppeld.
"Ik dacht dat dat nog een aardige klus zou worden", zegt Bertus, "omdat er van alles verbogen was. Maar het bleek mee te vallen. We hadden het in een mum van tijd voor elkaar. Met een lier hebben we daarna de trailer omhoog gehesen. Die stond ook snel weer rechtop."
Zowel de trailer als de personenauto worden op een bergingswagen getrokken. Bertus: "De schade aan de trailer was enorm. Volgens mij kun je 'm total loss noemen."
Nadat de bergers zijn vertrokken, wordt de A20 weer vrijgegeven. De klok is tikt dan al aardig in de richting van 21:00 uur.
(Tekst gaat onder video verder.)

Engel op z'n schouder

Caten is intussen aangekomen in de kliniek. De dierenarts, die alle uren bij hem is gebleven op de snelweg, behandelt zijn verwondingen. Door de schuiver zit daar asfalt in. En dat moet eruit.
Hoe het nu met Caten is? "Zijn lijf heeft natuurlijk een enorme optater gekregen", zegt eigenaresse Cindy. "Maar los daarvan gaat het eigenlijk heel goed. Hij is vrolijk en ik loop alweer rondjes met hem over het erf van de kliniek.
"Er komt natuurlijk een dag dat hij weer naar zijn eigen stal mag. En dan zullen we hem opnieuw in een trailer moeten zetten. Ik ben benieuwd wat zijn reactie dan zal zijn. Maar dat is een zorg voor later. Caten leeft nog, dat is het belangrijkste. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik besef dat hij zondag echt een engel op zijn schouder heeft gehad."
Caten maakt het naar omstandigheden goed. "Ik loop alweer rondjes over het erf met hem."
Caten maakt het naar omstandigheden goed. "Ik loop alweer rondjes over het erf met hem." © Privé