Vlaardings bedrijf eist 2,4 miljoen in zaak asbestgrit

Steigerbouwer en schildersbedrijf Muehlhan uit Vlaardingen wil een voorschot van 2,4 miljoen euro van het Papendrechtse Sibelco. Het bedrijf leed flinke schade nadat was gewerkt met asbest besmet straalgrit van Eurogrit. Woensdag staan de partijen voor de rechter in Dordrecht.

Muehlhan doet al dertig jaar zaken met Sibelco. Het gebruikt het grit van het Papendrechtse bedrijf om objecten schoon te spuiten voordat ze worden geschilderd.

Op 5 oktober kreeg het Vlaardingse bedrijf een brief van Sibelco en Eurogrit, waarin wordt geschreven dat het straalgrit mogelijk is besmet met asbest. Vanaf dat moment werden de werkzaamheden op negen locaties stilgelegd. Het gaat om onder meer een booreiland, bunkerschepen en silo's.

"Het booreiland moest worden ontruimd", vertelt advocate Judith Mahn van Muehlhan. Na de eerste schrik over de aanwezigheid van asbest moest worden besloten hoe de plekken worden schoongemaakt.

Zware eisen


"Daar zijn zware eisen aan verbonden. Dat doe je niet zomaar. Niet alleen de locaties, maar ook apparatuur moest onder handen worden genomen. Dat kost tijd en geld", aldus Mahn.

Muehlhan klopte tevergeefs aan bij Sibelco en Eurogrit. Mahn: "Alle aansprakelijkheid wordt niet erkend. En dat terwijl je al dertig jaar zaken doet."

Als tegemoetkoming wil het Vlaardingse bedrijf 2,4 miljoen euro. Het definitieve schadebedrag moet nog bekend worden. "Het blijft zeker niet bij 2,4 miljoen, dat bedrag gaat absoluut nog omhoog. We zijn nu pas een week of zes onderweg, dit is de eerste schade die nu is gecalculeerd."

Het schildersbedrijf zit nog niet direct in de financiële problemen. "Het is wel veel geld dat we nu ongeveer voor moeten schieten. Maar er zijn wel kleinere en grotere bedrijven die dit financieel niet redden."

Sibelco en Eurogrit konden maandagmiddag nog niet reageren.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: