AARDBEVING

Nederlanders in Turkije halen kind na acht dagen onder puin vandaan: 'Daar krijg je echt kippenvel van'

De vondst heeft alle vrijwilligers weer een sprankje gegeven.
De vondst heeft alle vrijwilligers weer een sprankje gegeven. © HRWW
Nederlandse vrijwilligers in de Turkse plaats Adiyaman hebben na acht dagen een jong kind levend onder het puin vandaan gehaald. Ook drie andere mensen werden levend onder het puin vandaan gehaald. "Na acht dagen krijg je daar echt kippenvel van", zegt Shakib Sana, Rotterdamse huisarts en medisch vrijwilliger in Turkije.
Shakib Sana is één van de 72 Nederlandse vrijwilligers in Andiyaman en ontfermt zich samen met zo'n 25 andere artsen, verpleegkundigen en andere medici over de medische zorg in het gebied. De rest van het team bestaat uit mensen met technische kennis, zoals bouwvakkers. Zij voeren de zoekoperaties uit die het leven van het jonge kindje hebben gered. "Zij zijn nog steeds dagelijks op pad", vertelt Sana.
Over de toestand van het kind is weinig bekend, maar de vondst doet de emoties hoog oplopen bij de vrijwilligers, weet Sana te vertellen. "We zijn één team en hebben dagelijks contact met elkaar. We doen het samen", legt hij uit. Volgens de huisarts heeft de vondst alle vrijwilligers weer een sprankje gegeven.

Dodenaantal loopt verder op

Het aantal slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië loopt met de dag hoger op. Momenteel ligt het dodental volgens de Verenigde Naties op meer dan 33.000 doden. Naar verwachting zal dat cijfer voorlopig nog verder stijgen.
Een Nederlands reddingsteam haalde nog drie aardbevingsslachtoffers levend onder het puin vandaan. Het reddingshondenteam RHWW heeft dat bekendgemaakt. Turkije en Syrië werden negen dagen geleden getroffen door aardbevingen.
Volgens de reddingsorganisatie gaat het onder meer om een vader en een zoon die vannacht in de regio Hatay werden gevonden. De twee werden met reddingshonden opgespoord. Gisteravond werden ook al twee volwassen mannen aangetroffen. Het viertal lag sinds de verwoestende aardbevingen van vorige week onder het puin, zegt de stichting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl