AARDBEVING

Actiedag aardbevingsslachtoffers: Gwen speelt 2000 euro bij elkaar op haar gitaar | School doneert bespaarde stookkosten

Een van de opkomstshirts die Feyenoord veilt voor Giro555
Een van de opkomstshirts die Feyenoord veilt voor Giro555 © Feyenoord Rotterdam, Twitter
In dit liveblog houden we je op de hoogte van opvallende acties voor de aardbevingsslachtoffers uit Turkije en Syrië. Ook Rijnmond staat deze hele dag in het teken van Giro555.

21:00 uur - Erasmusbrug kleurt rood voor slachtoffers

19:00 uur - Lege flesse, cupcakes en warme truien leveren school 1500 euro op voor Giro555

Leerlingen van CSG Calvijn in Rotterdam zijn de hele dag druk in de weer geweest om geld in te zamelen voor Giro555. Er zijn lege flessen opgehaald, cupcakes gemaakt en verkocht én iedereen was extra warm gekleed. Zo kon de verwarming uitblijven. De bespaarde stookkosten worden ook gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije.
Op de school zitten leerlingen uit Syrië en Turkije, legt directeur Tamara Breur uit. Ook collega's hebben familie in het getroffen gebied. Alle acties van de leerlingen hebben 1500 euro opgeleverd.
Lege flesse, cupcakes en warme truien leveren school 1500 euro op voor Giro555

18:10 uur - Gwen haalt met haar gitaar ruim 2000 euro op

De 10-jarige Gwen Spreeuwenberg uit Alblasserdam heeft vandaag 2086,20 euro opgehaald door op straat op haar knieën gitaar te spelen voor Giro555. Ook al was het drie graden buiten en kwam ze met blauwe vingers thuis, Gwen wilde er het meeste uithalen.
Gwen speelt op straat op een kleedje gitaar voor Giro555
Gwen speelt op straat op een kleedje gitaar voor Giro555 © Rijnmond

13:40 uur - Vlag halfstok op Coolsingel; Euromast in het rood

De Erasmusbrug en de toren van het Erasmus MC zijn vanavond rood verlicht. Het is een eerbetoon aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ook is het een ondersteuning van de landelijke actiedag van Giro 555, zegt de gemeente Rotterdam. De Rotterdamse vlag op het stadhuis aan de Coolsingel hangt halfstok.  
Vlag op het stadhuis
Vlag op het stadhuis © Gemeente Rotterdam

12:45 uur - Feyenoord veilt shirts voor Giro555

Feyenoord biedt de opkomstshirts te koop aan die het team vorige week droeg voorafgaand aan de bekerwedstrijd tegen NEC. Op alle shirts staat een handtekening van aanvoerder Orkun Kökçü. Belangstellenden hebben tot vrijdagmiddag de tijd een bod doen via een speciale website; De opbrengst gaat naar Giro555. Om 12:45 uur is in totaal 2200 euro geboden voor de 11 shirts.

12:00 uur - Rotterdams-Turkse slager: moeder moest van vijf verdiepingen naar beneden komen, maar heeft het overleefd

Zijn moeder moest het vege lijf redden terwijl de aardbeving in volle gang was, zo vertelde de Rotterdams-Turkse slager Mahmut Chakmak woensdagochtend op Radio Rijnmond. De lift van haar flatgebouw deed het niet, dus de vrouw kon alleen met de trap naar beneden. De woning raakte zwaar beschadigd. Zijn vader, moeder en zus slapen al dagen in hun auto.
"Elke dag hebben we telefonisch contact en we proberen zoveel te helpen als we kunnen. Ik heb bijvoorbeeld de dagomzet van afgelopen zaterdag van 1500 euro gedoneerd, naast heel veel spullen met een vrachtwagen. Mijn dochter heeft zelfs haar gloednieuwe jas gestuurd", vertelt de slager aan presentator Erik Lemmers in Dwars door Rijnmond. "Een klant uit Zwijndrecht gaf me 200 euro voor mijn zus. Dat zijn zulke leuke dingen!"

10:20 uur - Alle regionale omroepen in actie voor aardbevingsslachtoffers

De 13 regionale omroepen voeren allemaal actie voor Giro555. Bij Rijnmond kun je een verzoekplaat aanvragen in ruil voor een donatie. De omroep probeert vandaag op allerlei manieren zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de aardbevingsslachtoffers.

10:15 uur - Kabinet doet extra gift van 10 miljoen euro

Minister Schreinemacher van Ontwikkelingssamenwerking doneert namens het kabinet nog eens 10 miljoen euro aan de gezamenlijke hulpdiensten.

09:45 uur - Rotterdams Scapino Ballet schenkt recette aan Giro555

08:44 uur - Burgemeester Aboutaleb: 'We stellen onze kennis over de wederopbouw graag ter beschikking'

Rotterdam en Amsterdam doneerden als een van de eerste gemeenten een euro per inwoner aan Giro555. Veel Nederlandse gemeenten hebben het voorbeeld van Rotterdam gevolgd. De Rotterdamse burgemeester zit vanavond tussen 20 en 21 uur in het belpanel tijdens de grote televisie-uitzending vanuit Beeld en Geluid.
"Rotterdam heeft een hele geschiedenis met oorlog en gebombardeerd zijn. We weten hoe erg het is om je stad te verliezen. We zijn graag bereid onze kennis van de wederopbouw aan de Nederlandse regering, die ons aanbod kan overbrengen aan Turkije", zegt Aboutaleb op Radio Rijnmond.

08:15 uur - USAR-commandant Littooij: ik ben supertrots

Arjan Littooij gaf vanuit Nederland leiding aan het USAR-hulpteam dat op de dag van de aardbeving al landde in het rampgebied. In het team zaten 65 hulpverleners, 18 van hen kwamen uit onze regio. Het team is klaar in Turkije en heeft in zes dagen tijd 12 mensen en een hond weten te redden. Het USAR-team is vanuit Turkije naar de zuid-Spaanse stad Malaga gevlogen om bij te komen.
"We hebben gisteren naar de documentaire gekeken die over ons werk is gemaakt Het was emotioneel. Trots, verdriet, lachen, huilen, ze streden allemaal om voorrang. Alle herinneringen aan wat ze hebben meegemaakt, komen weer boven. Dat zijn prachtige verhalen, maar ook soms hartverscheurende verhalen. Ik ben supertrots op wat het team in Turkije heeft neergezet."
De documentaire van journalist Geertjan Lassche is gisteren uitgezonden op NPO 1 en bijvoorbeeld terug te zien via NPO Start.

07:15 uur - Rotterdamse huisarts Temel: 'Veerkracht en saamhorigheid zijn mooi'

De Rotterdamse huisarts Sevilay Temel helpt sinds vorig week ter plekke de aardbevingsslachtoffers. Op Radio Rijnmond zegt ze: "De beelden die je op tv ziet, doen pijn. Maar als je hier komt, dan kom je in een oorlogsgebied. Heel veel huizen die verwoest zijn, mensen die heel veel verdriet hebben, en mensen die geen onderdak meer hebben. Ondanks dat, zijn ze heel geduldig, heel liefdevol en heel erg dankbaar, ondanks de vele verliezen die ze hebben meegemaakt."

06:00 uur - De landelijke actiedag is begonnen, ook bij Rijnmond

Giro555 begint deze actiedag met een stand van bijna 29 miljoen euro, om precies te zijn: 28.626.929 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl