AARDBEVING

Dordtse raadsleden gaan naar Turkije: 'Ter plekke kijken wie onze hulp het meeste nodig heeft'

De dag na de aardbeving opende de Ayasofya Moskee in Dordt de deuren voor een grootse inzamelactie
De dag na de aardbeving opende de Ayasofya Moskee in Dordt de deuren voor een grootse inzamelactie © RTV Dordrecht
Vijf Dordtse politici gaan het door henzelf ingezamelde geld persoonlijk naar Turkije brengen. Na een bezoek aan de Ayasofya Moskee, vorige week, ontstond het plan. Ze sloegen de handen ineen en begonnen zelf een inzamelactie voor de slachtoffers van de aardbeving. Inmiddels staat de teller op 4000 euro. Het geld willen Margret Stolk (VSP), Aydin Gundogdu (Op Ons Eiland) , Mehmet Safranti, Masum Kolkiliç (beiden DENK) en Abdullah Uysal (Groen Links) zelf naar het getroffen gebied brengen.
“Omdat we de mensen daar ook een hart onder de riem willen steken. Ze leven daar op dit moment onder erbarmelijke omstandigheden”, legt Margret Stolk van de VSP uit. “En we willen ook laten zien aan de Dordtse inwoners waar het geld naar toe gaat.”
De Moskee Ayasofya in Dordrecht coördineert de noodhulp van de goederen die in Dordrecht voor de slachtoffers worden verzameld. Maar het duurt ongeveer drie à vier dagen voordat de goederen met vrachtvervoer aankomen.
Geld is eigenlijk de meest snelle wijze waarop hulp kan worden geboden aan de getroffen mensen ter plaatse. “Wij hebben de Ayasofya moskee hulp aangeboden om gezamenlijk voor hen in Dordrecht een actie op touw te zetten om geld in te zamelen voor de slachtoffers", vertellen de raadsleden, die allemaal zo hun eigen redenen hebben om geld in te zamelen.
Masum Kolkiliç is een van de raadsleden die volgende week naar Turkije vertrekt
Masum Kolkiliç is een van de raadsleden die volgende week naar Turkije vertrekt © RTV Dordrecht
Masum Kolkiliç van DENK heeft familieleden verloren bij de ramp. Hij is nu in gesprek met de autoriteiten om te kijken wat hij en zijn collega's voor de overlevenden kunnen betekenen. “Ik heb vandaag ook de consul gesproken, of zij ons daar kunnen opvangen. Dat is ook allemaal geregeld. Maar we wachten wel af tot we op een reëel bedrag komen.”
Het plan is om volgende week te vertrekken. “We vliegen naar Adana (in het zuiden van Turkije). Tot zover kun je vliegen”, legt Kolkiliç uit. Ze willen drie zwaar getroffen steden bezoeken, die volgens de Turkse overheid eigenlijk helemaal plat moeten. “We gaan daar ter plekke kijken wie de meeste hulp nodig heeft. En dat zal vast niet meevallen”, zegt Stolk. "Het zal een moeilijk en pittige reis worden.”
Wie nog een bijdrage wil overmaken, kan dat storten op het bankrekeningnummer NL37RABO0395369061 van de VSP onder vermelding Noodhulp slachtoffers Turkije.
Dit verhaal is van onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl