RECHTSZAAK

'Jeannette uit Rotterdam probeerde drie keer het IS-kalifaat te ontvluchten'

| Foto:
| Foto:
Vanuit Syrië stuurt de Zwijndrechtse Soead foto's van haar zoontje in camouflagekleding, poserend voor het IS-logo en met een kalasjnikov. Volgens het Openbaar Ministerie was het doel om haar moeder over te halen om ook af te reizen naar het kalifaat van Islamitische Staat (IS). In de Rotterdamse rechtbank gaat het woensdag ook over een tweede regiogenoot. Zij maken deel uit van een groep van 12 IS-vrouwen die in november op last van de regering terug zijn gehaald naar Nederland.
Haar voet is verkeerd geamputeerd, een prothese heeft ze nog niet en daarom schuifelt ze op haar knieën door haar cel. In haar bovenbeen zitten nog steeds granaatscherven die pijn doen. Jarenlang heeft ze in het vluchtelingenkamp hele dagen in haar eigen uitwerpselen op een matras gelegen. Praten doet ze nauwelijks. Je kunt zonder te overdrijven stellen dat de reis naar Syrië en Irak van de Amsterdamse Chadia regelrecht rampzalig is uitgepakt.
In de rechtbank van Rotterdam stonden ook twee regiogenoten terecht. Zo slecht als bovengenoemde Chadia verging het hen misschien niet, maar ook voor Jeannette (38) uit Rotterdam en de in Zwijndrecht geboren Soead (29) lijkt de reis naar het kalifaat geen succes te zijn geweest. De Zwijndrechtse zegt dat ze drie keer vergeefs heeft geprobeerd te vluchten. Geen van de verdachten is overigens zelf aanwezig bij de inleidende rechtszaak in de extra beveiligde zaal.

Zelfmoordaanslag

Het verhaal van medeverdachte Amal die vermoedelijke in hetzelfde vluchtelingenkamp leefde als regiogenoten Jeannette en Soead is ook ronduit bizar te noemen. De officier van justitie zet het relaas op de rij. Driemaal trouwt ze met een IS-strijder die vervolgens om het leven komt. Eén huwelijk komt tot een scheiding. In die periode werkte ze als telefoniste bij het bureau dat huwelijken tussen strijders en vrouwelijke leden van Islamitische Staat arrangeert.
Nadat ze voor een derde keer weduwe geworden is, dient Amal een verzoek om een zelfmoordaanslag te mogen plegen. Dat verzoek wordt goedgekeurd door de leiding van Islamitische Staat. Ze gaat volgens justitie op zoek naar een bomgordel, maar van een aanslag zal het uiteindelijk niet komen.
De Zwijndrechtse Soead verblijft van 2015 tot november 2022 in Syrië. Ze vertrekt vanuit Nederland met haar zoontje. De vader van het kind is dan al omgekomen. Waarschijnlijk gebeurt dat tijdens een Amerikaans bombardement.
In die periode stuurt de vrouw volgens justitie een foto van haar zoontjes in camouflagekleding, poserend voor een IS-logo en met een kalashnikov-mitrailleur in zijn handen naar Nederland. Daarmee zou ze haar moeder willen overhalen om ook uit te reizen. Voor zover bekend is de vrouw in Nederland gebleven.

Vluchtpogingen

De advocaat van Soead betoogt tijdens de zitting dat haar cliënt al snel terug wilde. "Ze heeft drie keer geprobeerd te vluchten. Die vluchtpogingen zijn telkens mislukt. Ze stond duidelijk niet achter het gedachtegoed," meent de advocaat.
De Dordtse Amber K., die ook naar het kalifaat reisde en contact had met de geboren Zwijndrechtse, zal dat in verklaring gaan bevestigen, zo wordt duidelijk in de Rotterdamse rechtbank.
De Rotterdamse Jeannette zou voor vertrek al zijn geradicaliseerd, zegt justitie tijdens de behandeling haar zaak. "In de maanden voor het uitreizen heeft ze via sociale media al meerdere keren contact gehad met daadwerkelijke IS-deelneemsters. Ook is ze meermaals getrouwd met IS-strijders."
Justitie verwijt Jeannette ook dat ze in Syrië over de schreef is gegaan. "Volgens onze informatie heeft ze in Syrië gewerkt in een vrouwenhuis." Dat zijn speciale huizen voor ongetrouwde vrouwen en weduwen. Het is er vaak vies, er zou weinig voedsel zijn en de vrouwen mogen vaak hoogstens één keer per week naar buiten", schreef de inlichtingendienst AIVD eerder in een speciale brochure over het leven in het kalifaat. Veel vrouwen zouden zo snel mogelijk trouwen om er weg te kunnen. De advocaat van Jeannette bestrijdt dat ze meewerkte in zo'n huis.
De celstraffen voor het uitreizen naar het IS-kalifaat variëren tot nu toe van een aantal maanden tot twee jaar. Het is onduidelijk wanneer de rechtszaak tegen de twee vrouwen uit onze regio inhoudelijk van start gaat. De kans is groot dat dat pas na de zomer is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl