TERRORISME

Syrische inwoner van Sliedrecht volledig vrijgesproken van banden met terreurorganisatie

Een 35-jarige inwoner van Sliedrecht is donderdag vrijgesproken van terroristische activiteiten. Hij werd ervan verdacht dat hij in Syrië deel uitmaakte van een terreurorganisatie. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbank ziet daar uiteindelijk geen bewijs voor. Maar: "Verdachte heeft in zijn strijd tegen het regime op zijn minst heel dicht tegen terroristische organisaties aangeschurkt."
Hij staat op de foto op de Tabqa-dam, met ruim vier kilometer de langste dam van Syrië. De Sliedrechter wordt omringd door gewapende mannen. Maar wanneer is de foto precies genomen? En zijn de mannen in uniform rebellen, terroristen, militairen of iets anders? Zowel de aanklager als de advocaat van de Sliedrechter hebben lang gesproken met een deskundige. Het lijkt er uiteindelijk op dat het gaat om een geposeerd plaatje met een groep agenten.
Volgende kwestie: tien rebellen beschieten in een maisveld een niet-zichtbare vijand, vermoedelijk het Syrische regeringsleger. Het zijn korrelige beelden. Zien we daar echt de Sliedrechter? Het valt niet met zekerheid te zeggen. Zelf zegt hij van niet.

Kopstuk Al Nusra

En dan die video waarop hij te zien is met een kopstuk van het aan terreurorganisatie Al Qaida gelieerde Al Nusra. De Sliedrechter erkent dat hij het is, maar zegt dat het ging om een lunchbijeenkomst die was georganiseerd door een vriend die net terug was van zijn bedevaart naar Mekka. Dan is het gebruikelijk om een bekende sjeik uit te nodigen en dat bleek toevallig het kopstuk te zijn.
De Tabqa-Dam in Syrië. De plek waar de Sliedrechter op de foto ging met gewapende mannen.
De Tabqa-Dam in Syrië. De plek waar de Sliedrechter op de foto ging met gewapende mannen. © Mohamed7799 - Wikimedia
De officier van justitie die drie jaar aan de zaak heeft gewerkt, is er in zijn eis direct duidelijk over. "Ik ga aan het begin van mijn verhaal maar gelijk de angel eruit halen. Ik zal vrijspraak gaan eisen." Dat is vooral omdat hij geen duidelijkheid heeft kunnen krijgen over de precieze rol van de Sliedrechter.

Enorme risico's

"Verdachte heeft in zijn strijd tegen het regime op zijn minst genomen heel dicht tegen terroristische organisaties aangeschurkt. Mocht het daarbij gebleven zijn - en dat hoop ik oprecht - dan heeft hij daarmee voor zichzelf enorme risico's genomen."
Daarmee doelt de aanklager op de strijd tegen het regeringsregime van Bashar al-Assad. De Syrische president is de vijand van zowel religieuze terreurorganisaties als van veel Syrische vrijheidsstrijders.

Opsporingslijst

Het beeld van zijn Syrische bestaan in 2017 is wazig. Zijn advocaat Tamara Buruma wees er tijdens eens eerdere zitting al op dat het bezit van een wapen niets zegt. Dat was in Syrië puur lijfsbehoud. De 35-jarige man zegt met klem dat hij niets te maken had met Al Nusra en zelfs op hun opsporingslijst staat. Hij zou ze buiten zijn dorp hebben willen houden, omdat ze ondernemers afpersten en het dagelijks leven verstoorden.
Als de rechter na een half uur overleg de eis van justitie bevestigt, mag de inwoner van Sliedrecht de rechtbank als volledig vrij man verlaten. Hij bedankt de rechter en maakt zelfs een korte buiging.

Schadevergoeding

Een jaar detentie op de strenge terroristenafdeling is zwaar geweest, zegt zijn advocate na de zitting. Ze eist daarom een schadevergoeding voor zijn gevangenschap. Het bedrag kan oplopen tot 30.000 euro.
"Hij is erg opgelucht met deze vrijspraak. Als dit proces boven je hoofd hangt, blijft het een zwarte schaduw vooruit werpen Maar op dit moment gaat het goed. Hij is klaar om zijn toekomst in Nederland verder vorm te geven."
In de rechtbank is de man duidelijk over zijn grootste droom. Hij wil een bouwbedrijf starten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl