RECHTSZAAK

'Stalker bestelde spullen om zijn ex te pesten, van een rollator tot de Donald Duck'

Een abonnement op de Donald Duck om te pesten
Een abonnement op de Donald Duck om te pesten © Rijnmond
Gek werd ze van haar ex, zo had de vrouw tegenover de politie verklaard. Iedere dag moest ze aan bedrijven uitleggen dat ze die spullen niet had besteld, of dat zij een verzekering niet had beëindigd. Pure pesterijen van de ex-partner, zegt het OM. Maar de verdachte ontkent. "Zij is degene die treitert". Hoe een echtscheiding een strafzaak werd.
Ze hadden elkaar in 2013 leren kennen, Peter* en Thea* . Een jaar later gingen zij samenwonen in Berkel en Rodenrijs en in 2019 traden ze in het huwelijk. Niet lang daarna ging het mis: Thea beschuldigde Peter van vreemdgaan.
De echtscheiding verliep niet zonder problemen en volgens Thea wilde haar ex-man wraak nemen. Hij zou 'hoer' op haar auto hebben geschilderd en haar salon aan huis hebben dichtgetimmerd. Daarnaast zouden de pesterijen zijn gestart: de nepbestellingen op haar naam.
Er volgde een zogeheten gedragsaanwijzing: Peter kreeg een contact- en locatieverbod. Volgens het OM is hij daarna onverstoorbaar doorgegaan, reden om hem dan maar voor de rechter te slepen. Niet voor de bekladding en vernieling, dat is niet met zekerheid aan hem te linken. Wel de vermeende pesterijen, die als stalking worden gezien.
Het is een lange lijst geworden. Een zeer lange lijst. De advocaat van de verdachte zegt 'dat het een opgave an sich was om de dagvaarding door te spitten'. Mede dankzij Thea, die een keurig logboek heeft bijgehouden.

Donald Duck

Ze kreeg tegen haar zin abonnementen op de Donald Duck, Visie, het magazine van de EO, Puzzelbrein en de Keuken Kampioen. Het lidmaatschap van de ANWB werd juist plotseling opgezegd 'vanwege het overlijden van mevrouw'. En die incontinentiespullen had ze ook niet besteld.
Een reparateur van de wasmachine werd afgezegd, wachtwoorden werden aangepast, met een personal trainer moest zij niets, evenmin was er belangstelling voor Natuurmonumenten en Amnesty International. Haar salon stond plotseling op Google als 'permanent gesloten', even later werd de naam veranderd in 'Hakkenbar het klompvoetje' of 'Psychiatrische Instelling'.
Volgens het OM werden ook mensen in de omgeving van het stel lastiggevallen. Zo kreeg de moeder van Thea een rollator en een condoleancekaart. En dat alles is nog slechts een bloemlezing. Wat had de verdachte daarop te zeggen? Tot dusver had hij bij de politie gezwegen; in de rechtszaal wilde hij volstaan met een verklaring en daarna zwijgen.
Die verklaring komt er grotendeels op neer dat hij niet achter al die pesterijen zit. Weliswaar zijn ze te koppelen aan zijn tablet en laptop, maar dat is geen bewijs. "Die apparaten werden door veel mensen gebruikt. Ook mensen die van onze situatie wisten en haar kenden." Of hij daarmee wilde suggereren dat anderen hem erin hebben geluisd: een verdere toelichting wil hij niet geven.

'Zij was aan het treiteren!'

In een enkel geval wil hij wel dieper op de materie ingaan. Zoals dat nieuwe energiecontract dat hij zonder haar medeweten voor Thea had afgesloten. "Dat had ik niet moeten doen maar het was uit boosheid. Ze hield dingen achter waardoor ik een forse boete van Eneco kreeg en later voor niet betaalde belastingen. Bij elkaar meer dan 1.000 euro. U zegt dat ik treiter? ZIJ was aan het treiteren!"
Die condoleancekaarten? "Ik had gehoord dat de zus van Thea's moeder was overleden. Ik ging goed met mijn schoonmoeder om, nam haar mee voor uitstapjes en op vakantie. Ik was met haar begaan." Zoeken op internet naar grafkisten? "Ik was mantelzorger, omdat mijn eigen moeder ernstig ziek was."
Zijn ex-vrouw zou nog een laptop van hem hebben verduisterd en daarop zou wel eens ontlastende informatie kunnen staan. Bedoelde hij dat ze al die bestellingen zelf had gedaan op die laptop? Dat wilde hij weer niet hardop zeggen in de rechtszaal.
Hij is boos op haar en boos op het OM. "De politie heeft mij mishandeld en ik voel mij gepiepeld. Als man word je gewoon gediscrimineerd in deze maatschappij. Ik heb last van deze zaak, ik wil er ook vanaf. Ik ben freelancer maar krijg veel opdrachten niet omdat ik geen Verklaring Omtrent Gedrag kan overleggen."
Het OM erkent dat niet in alle gevallen bewezen kan worden dat de verdachte achter alle pesterijen zat. Het kunnen bijvoorbeeld ook normale aanpassingen zijn geweest van bankrekeningen en verzekeringen. De eis voor stalking en pesterijen: een taakstraf van 180 uur, een maand cel voorwaardelijk en andermaal een contact- en locatieverbod. De rechter in Rotterdam doet op 2 maart uitspraak.
(*Peter en Thea zijn fictieve namen; de echte namen zijn bij de redactie bekend)