FC RIJNMOND

Van Noortwijk in FC Rijnmond: ‘Feyenoord is favoriet, maar onderschat AZ zeker niet’

FC Rijnmond met van links naar rechts: Bart Nolles, Bas van Noortwijk, Dennis van Eersel en Harry van der Laan
FC Rijnmond met van links naar rechts: Bart Nolles, Bas van Noortwijk, Dennis van Eersel en Harry van der Laan © Rijnmond
Bas van Noortwijk verwacht dat Feyenoord komende zaterdag de topper tegen AZ wint. “Op het moment dat het erom gaat, dan zie je ploegen afhaken. Dat zie ik bij AZ ook gebeuren”, zegt Van Noortwijk in FC Rijnmond, die van mening is dat de Rotterdammers weliswaar geen makkelijke avond zullen hebben.
Kijk hieronder FC Rijnmond terug:
Van Noortwijk in FC Rijnmond: ‘Feyenoord is favoriet, maar onderschat AZ zeker niet’
“Je mag AZ namelijk niet onderschatten, zeker als je het middenveld ziet”, stipt Van Noortwijk aan. Analyticus Harry van der Laan is minder zeker van zijn zaak en verwacht dat de spanning in de top van de eredivisie langer blijft. “Er is een duidelijke top 5. Die ploegen maken bijna geen fouten. Het gaatje is bovenin nog hartstikke klein. AZ is een zeer gevaarlijke ploeg.”

‘Clasie is dit seizoen echt sterk’

Feyenoord moet tegen AZ gaan puzzelen op het middenveld, omdat aanvoerder Orkun Kökçü (geschorst) en Sebastian Szymanski (geblesseerd) tegen de Alkmaarders ontbreken. Dat kan zomaar parten gaan spelen voor de Rotterdammers. AZ is volgens Van der Laan namelijk ‘één van de best voetballende ploegen van Nederland van de afgelopen jaren’.
Terwijl de keuzes van Feyenoord op het middenveld beperkt zijn, benadrukt Van Noortwijk dat de kracht van AZ juist daar zit. In FC Rijnmond roemt hij Jordy Clasie en Tijjani Reijnders. Sowieso wordt de topper van zaterdag een mooie ontmoeting voor de eerstgenoemde. Clasie keert terug bij de club waar hij jaren in de jeugdopleiding zat.
Jordy Clasie als aanvoerder in het shirt van AZ
Jordy Clasie als aanvoerder in het shirt van AZ © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
In het verleden waren hoge verwachtingen rondom Clasie, die misschien niet helemaal zijn ingelost. Van Noortwijk probeert te verklaren: “Fysiek was het voor hem niet te doen bij Southampton (waar hij na Feyenoord naartoe ging, red.). Hij heeft daarna een terugval gehad, Maar dit seizoen vind ik hem echt sterk.”

‘Het lek boven? Dat zit eronder’

Niet alleen Feyenoord speelt dit weekend een topper in de eredivisie. Dat geldt ook voor Sparta, de nummer zes van de eredivisie. De Kasteelclub gaat zondagmiddag bij de landskampioen en de huidige nummer drie Ajax op bezoek. Als Sparta in de Johan Cruijff ArenA wint, dan kan het team van trainer Maurice Steijn de Amsterdammers tot drie punten naderen.
Joshua Kitolano vliegt matchwinner Tobias Lauritsen in de armen na de 2-1 van Sparta tegen Go Ahead Eagles.
Joshua Kitolano vliegt matchwinner Tobias Lauritsen in de armen na de 2-1 van Sparta tegen Go Ahead Eagles. © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Van der Laan vindt dat Sparta zonder druk in de ArenA kan aantreden. Van Noortwijk geeft de voorwaarden die nodig zijn voor een stunt van Sparta bij Ajax: “In eerste instantie moet Sparta het eerste kwartier doorkomen. Dan zie je dat de twijfel toe kan slaan bij Ajax. Tegen Union Berlin en RKC was Ajax niet overtuigend. Er werd gezegd dat het lek boven was, maar dat zit eronder”, knipoogt de oud-doelman.