CHRISNATUURLIJK

De zachte stad in Chris Natuurlijk van 18 februari

Schapen in Rotterdam
Schapen in Rotterdam © Jan de Groen
Begin je weekend zaterdag 18 februari om 08:00 uur met de wol van Rotterdamse schapen, de nieuwe natuur van Jasper de Gelder, het groene poetsboekje van Diet Groothuis en de knotwilg als plant van de maand.
Nederlandse schapenhouders laten hun wol vernietigen omdat ze er anders niet vanaf komen. Omdat de wol van een mindere kwaliteit zou zijn, is er bijna geen vraag naar. Inmiddels zijn er allerlei initiatieven om deze wol tóch te redden.
Zoals de wol van de schapen van stadsherder Martin Oosthoek die het gras in Rotterdam kort houden. Bij De zachte stad - een door Rotterdam reizende tentoonstelling - is te zien wat er allemaal kan met deze wol waarvan werd aangenomen dat het niet geschikt zou zijn om te verwerken. In Chris Natuurlijk vertelt ontwerper Christien Meindertsma over de resultaten van haar onderzoek in opdracht van de gemeente Rotterdam om een nieuwe bestemming voor de wol te vinden. De Rotterdamse schapenwol blijkt net zo goed van kwaliteit te zijn als iedere andere wolsoort. Je kunt er dekens van maken, truien die je over een hemdje kunt dragen omdat ze anders misschien een beetje prikken, meubelbekleding, wandkleden, auto-interieurs, vilten geluidisolatie voor aan de muur en nog veel meer. De droom van Carolien van Eykelen van Rotterdam Circulair is dat er in de toekomst wandkleden van Rotterdamse schapenwol worden gemaakt met daarop de Kuip of je eigen wijk.
Carolien van Eykelen en Chistien Meindertsma showen wollen dekentjes van Rotterdamse schapenwol
Carolien van Eykelen en Chistien Meindertsma showen wollen dekentjes van Rotterdamse schapenwol © Rijnmond

De nieuwe natuur van Jasper de Gelder

Chris Natuurlijk wandelt met Jasper de Gelder langs zijn tentoonstelling Shifting Habitats in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. In zijn schilderijen vinden dieren die normaalgesproken onder water leven, een nieuwe leefomgeving boven de grond. Zo schept hij een nieuwe natuur. Zoals de murene die zich in een groen polderlandschap verschuilt tussen de takken van een knotwilg.
Spot de murene. Jasper de Gelder bij zijn kunstwerk Mediterranean moray eel
Spot de murene. Jasper de Gelder bij zijn kunstwerk Mediterranean moray eel © Rijnmond

Waar is hij niet goed voor?

“De knotwilg, waar is hij niet goed voor?”, zegt botanicus Melitta van Bracht als zij in Chris Natuurlijk vertelt over de plant van de maand februari. De knotwilg bloeit al vroeg in het jaar, trekt insecten aan en biedt een schuilplek voor padden en salamanders of een broedplek voor eenden. Bovendien houden de wortels de grond van de oevers vast. Vanwege de mooie, rode kleur groeit in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid een schietwilg (Salix Alba Chermesina) die ook als knotwilg wordt gebruikt.
Botanicus Melitta van Bracht bij de schietwilg (Salix Alba Chermesina) die ook als knotwilg wordt gebruikt.
Botanicus Melitta van Bracht bij de schietwilg (Salix Alba Chermesina) die ook als knotwilg wordt gebruikt. © Rijnmond

Het groene poetsboekje

Hoe je met (bijna) alleen groene zeep, schoonmaakazijn en soda je hele huis simpel en duurzaam schoon kunt maken. Daarover gaat Het groene poetsboekje van dichter en schrijver Diet Groothuis. Een dweil en schoonmaakborstel neemt de poetsgoeroe niet mee naar de studio van Chris Natuurlijk , wel haar opgeruimde humeur en verhalen over haar nieuwe naslagwerk met originele tips waardoor poetsen écht een beetje leuker wordt.
Duurzaam schoonmaken met het groene poetsboekje
Duurzaam schoonmaken met het groene poetsboekje © Pixabay
Zaterdag 18 februari van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond
.