nieuws

Demonstratie tegen hondenkliklijn wethouder Eerdmans

© ANP
Bijna tweehonderd hondeneigenaren hebben via Facebook een demonstratie aangekondigd voor het stadhuis in Rotterdam. Zaterdag tussen 12:00 en 14:00 uur zullen ze tegen de kliklijn van wethouder Eerdmans protesteren.
De Rotterdamse wethouder riep een paar weken geleden onder meer een kliklijn in het leven, waar je anoniem melding kunt doen van een agressieve hond. Sommige hondenrassen worden gezien als een extra risico.
Volgens de initiatiefnemers van de demonstratie is dat rassendiscriminatie. Het zijn vooral de eigenaren die fout zijn en niet de honden, zeggen ze. Er is eerder een "positief" gesprek gevoerd met de wethouder, maar de demonstratie komt alsnog.
Daarvoor is officieel toestemming gevraagd en gekregen. Het moet een vreedzame demonstratie worden met spandoeken en posters.
Honden zijn niet welkom tijdens het protest. Mensen die wel hun hond meenemen, zal worden gevraagd te vertrekken, staat op de Facebookpagina.

Eerdmans


De wethouder kondigde onlangs aan meer actie te ondernemen tegen agressieve honden. Aanleiding waren enkele bijtincidenten, waaronder die in augustus toen een 8-jarig meisje in haar arm werd
De eigenaar
nog opgepakt.
Eerdmans presenteerde daarna zijn 'Plan van aanpak Agressieve honden'. "Wij willen niet pas in actie komen als er al een ernstig bijtincident heeft plaatsgevonden, maar die juist voorkomen", zei hij toen.

Maatregelen


Een aantal van de maatregelen in het plan is het beter bijhouden van bijtincidenten en verplichte gedragstesten.
En als er uit de buurt via de kliklijn een melding binnenkomt van een agressieve hond, gaan er handhavers langs. Als zij vinden dat preventieve maatregelen nodig zijn, kan een baas verplicht worden zijn hond te muilkorven. Doen ze dat niet dan krijgen ze een boete van 230 euro.
Ook vindt Eerdmans dat een hond die twee keer in de fout gaat een spuitje moet krijgen.

Hoog Risico-honden


Eerdmans presenteerde ook
Het gaat om 21 hondenrassen, die eerder door de staatssecretaris van Economische Zaken zijn aangewezen.
Op de lijst staan onder meer de Pitbull, Dogo Argentino, Staffordshire Bull Terriër, Cane Corso en de Rottweiler.

Rothond of Shitbaas?


Naar aanleiding van de maatregelen schreef een verslaggever van RTV Rijnmond een hartstochtelijke column.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl