nieuws

Erasmusbrug oranje verlicht tegen vrouwengeweld

© Martijn Smeets
De Erasmusbrug kleurt zaterdagavond oranje vanwege de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking en burgemeester Ahmed Aboutaleb staken het oranje licht aan het einde van de middag aan door op een knop te drukken.
De Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen werd in 1960 ingevoerd door de Verenigde Naties. Over de hele wereld kleuren gebouwen oranje op deze dag, die ook wel bekend staat als Orange Day. Dit jaar is in ons land de eer aan de Rotterdamse Erasmusbrug.
Het thema van de dag is dit jaar 'Vrouwen in een kwetsbare situatie' die blootstaan aan fysiek en seksueel geweld. Bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd, dit komt neer op 4,3 miljoen vrouwen. Ook is een op de tien het slachtoffer van verkrachting.
Elke minuut worden op de wereld 28 meisjes uitgehuwelijkt (en 6 jongens), 70 procent van de mensenhandel treft vrouwen en meisjes en de helft van alle jonge vrouwen denkt dat het normaal is dat hun partner hen slaat en misbruikt.