nieuws

Scheepvaartcollege blij met voormalige drugsboot: 'Je ruikt echt de brandstof'

"Een onverwachts Sinterklaascadeau", zo noemt docent Maarten Degeling de schenking van een voormalige drugsboot aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het cadeautje dat de school kreeg is zo'n 400 duizend euro waard.
Het schip dat eerst Sila Inua heette, werd door het STC omgedoopt tot 'De IJsbreker', "Omdat het vroeger werd gebruikt voor poolexpedities", zegt Degeling maandagochtend op Radio Rijnmond.
Hij en zijn studenten zijn erg blij met de boot. "Ik vind het een mooi initiatief van de overheid", zegt Degeling. "Het is een jong schip, pas zes jaar oud en met allerlei technische snufjes."
Met twaalf hutten kunnen studenten straks ook voor langere reizen op het schip overnachten en les krijgen, maar wanneer dat gebeurt is nog niet bekend. "We gaan het schip eerst nog aanpassen zodat het voldoet aan onze kwaliteitseisen", aldus Degeling.

Les in simulator


STC-studenten krijgen normaal les in een simulator, maar vinden het echte werk toch beter en leuker.
"Dit is zeker gaaf", zegt Niels van der Hoek, student Maritiem Officier. "Hier zie je alles en je ruikt echt de brandstof. Je kunt hier echt leren wat zo'n schip doet en je voelt het bewegen."
'De IJsbreker' wordt niet alleen door het STC gebruikt, er is ook al afgesproken dat het schip komende zomer wordt uitgeleend aan de Universiteit van Wageningen. Die gaan ermee naar Spitsbergen voor een expeditie.

Schenkingen


Het STC kreeg het schip van justitie. Het idee van de schenking komt uit Italië waar in beslag genomen spullen van de maffia worden teruggegeven aan de maatschappij.
Door auto's, schepen, juwelen en kunst weg te geven aan maatschappelijke organisaties, hoopt justitie dat burgers eerder geneigd zijn om mee te helpen bij de opsporing van criminele activiteiten omdat ze er iets voor terugkrijgen.
Het heeft nog meer voordelen: het wordt zichtbaar wat de overheid doet en hoe ze dit soort zaken aanpakt. Tegelijkertijd wordt het imago van criminelen aangetast als hun spullen worden gebruikt voor maatschappelijke doelen.
Daarnaast wordt ook voorkomen dat criminelen alsnog hun eigen spullen kunnen terugkopen van justitie. Op dit moment worden criminele goederen verkocht via Domeinen (onderdeel van het ministerie van Financiën) en de opbrengst verdwijnt in de staatskas.
Het is de bedoeling dat dit soort schenkingen vaker zullen voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl