nieuws

Stichting Papegaai luidt noodklok

2010-Papegaai.cropresize.tmp.jpg
2010-Papegaai.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Stichting Papegaai uit Dubbeldam luidt de noodklok. Volgens de stichting moet er snel wetgeving komen om te voorkomen dat er steeds meer exotische vogels worden gedumpt.
Volgens Ruud van Valen, vrijwilliger van Stichting Papegaai, weten veel mensen die een exotische vogel in huis halen niet waar ze aan beginnen. Hij vindt dat consumenten veel beter ingelicht moeten worden over hoe je een papegaai, kaketoe of ara moet verzorgen.
Het grote probleem is vogels hem een gebrek aan wetgeving: “Als je een hond of kat koopt, moet je je aan allerlei regels houden. Je mag jonkies bijvoorbeeld pas bij de ouders weghalen als ze een bepaalde leeftijd hebben. Bij exotische vogels zoals de papegaai ontbreekt het aan die wetgeving.”
Daarom halen veel handelaren de vogels volgens Van Valen op te jonge leeftijd bij hun ouders weg: “Het is een smoesje dat ze dan makkelijker tam te maken zijn. Het worden juist probleemvogels die gaan hakken, bijten en gillen of met 100 decibel de buren wakker schreeuwen.”
Daardoor hebben veel vogelbezitters er volgens Van Valen naar een tijdje geen zin meer in. Hij schat dat er inmiddels jaarlijks duizenden exotische vogels worden gedumpt bij opvangcentra, op marktplaats of in de vrije natuur.
Foto: archief.