NIEUWS

Onder een lading citroenen verstopt Vedat achttien mensen. Tot in Vlaardingen de laadruimte open moet.

Archieffoto
Archieffoto © Rijnmond
De 41-jarige Turk Vedat Y. gaat vier jaar de cel in, als het aan justitie ligt. Hij zou dertien volwassenen mannen en vijf minderjarige jongens naar Engeland hebben willen smokkelen. Zijn Turkse 'passagiers' waren niet in levensgevaar, maar toch neemt justitie hem de smokkelreis zeer kwalijk.
Om zeven uur 's ochtends opent Vedat zijn klep. Het is 31 mei en de vrachtwagen staat stil op de Vlaardingse Vulcaanweg waar de ferryhaven is. Het valt de controleur op dat de temperatuur hoger is dan je zou verwachten bij zo'n lading. De citroenen liggen tot halverwege laadruimte gestapeld. Hij klimt de gele berg op. Dan blijken er mensen onder die citroenen te liggen. Maar liefst achttien mannen en jongens.
In de rechtbank van Dordrecht ontkent Vedat enige betrokkenheid. Hij zou van niets weten. "Toen de klep werd geopend, kreeg ik het pas in de gaten", zegt de chauffeur. "De wagen was al geladen in Turkije." Er liggen slaapzakken en flessen water tussen de citroenen. Er wordt geen eten of uitwerpselen gevonden. Volgens justitie betekent dat dat de achttien Turken nog niet dagenlang aan boord zijn.

Smokkelreis

Politie maakt een reconstructie van de tachograaf en andere verkeersgegevens, en komt uit bij de Veluwe Parking langs de A1 bij Kootwijk. Rond vier uur 's nachts zouden daar de insluipers tussen de citroenen zijn gaan zitten. Het is een stop van tien minuten. Later pauzeert Vedat weer. Dan zou hij de temperatuur van koeling iets verhogen. Is dat bewust om onderkoeling van zijn passagiers te voorkomen? Of is het om condens in de laadruimte tegen te gaan, zoals Vedat zegt tegen de rechter.
"Was u daar toevallig, had u pech of was dit een afspraak?", vraagt de rechter. Dat lijkt de hamvraag te zijn van deze zitting. "Ik ben niet speciaal daar gestopt", zegt Vedat. Zijn telefoon zegt wellicht anders. Want er worden volgens justitie vooraf gemaakte screenshots van de parkeerplaats gevonden. De wijkagent zegt dat het een ongewone stop is voor vrachtwagens. "Een georganiseerde smokkelreis", noemt de officier van justitie het.
Die arme man wist dat helemaal van niets en zit nu in de problemen.
De mannen die onder de citroenen zaten over de chauffeur

De illegalen in de achterbak vertellen weer een ander verhaal na hun arrestatie. "Met kleine voertuigen werden we naar een bos gebracht. Daar moesten we lang wachten. Daar werd het slot kapot gemaakt." Ze zeggen dat de chauffeur niet te zien is en ook van niks weet. Een Irakese en een Afghaanse mensensmokkelaar zouden de gelukszoekers in de laadruimte hebben geholpen. De chauffeur staat op dat moment aan de voorkant van de vrachtwagen een plasje te doen. Het verbroken zegel lijkt met secondelijm weer aan elkaar te worden geplakt.

'Arme man'

"De vreemdelingen benadrukken de chauffeur niet gezien te hebben", zegt advocaat Maarten Eckhardt van Vedat Y. "We moesten stil zijn, zodat de chauffeur ons niet kon horen", leest de advocaat voor uit de verklaringen van de achttien mannen en jongens. En: "Die arme man wist dat helemaal van niets en zit nu in de problemen."
Uiteindelijk eist de officier van justitie vier jaar celstraf. De officier neemt daarin mee dat de mannen en jongens in de laadruimte niet in serieus gevaar zijn geweest.
Vedat en zijn advocaat willen vrijspraak. "Het is heel onlogisch dat ik dit strafbare feit heb gepleegd, wetende dat ik tot nu toe altijd ben gecontroleerd. Verder heeft mijn vrouw een goede baan in het ziekenhuis. Dan zou ik dit toch niet doen?"
Overigens is dat geen ondenkbaar scenario. Het gebeurt vaker dat vrachtwagenchauffeurs die illegaal met mensen de grens over willen, worden vrijgesproken. Justitie moet echt kunnen bewijzen dat ze weten wat ze vervoeren.
De rechtbank in Dordrecht doet over twee weken uitspraak.