AFVAL

Vuilnisophalers ruimen de stad op na staking: 'Mijn hart huilt, zo wil ik Rotterdam niet zien'

Raymundo Bond (links) en Mo Dahani (rechts), teamleiders van gemeente Rotterdam
Raymundo Bond (links) en Mo Dahani (rechts), teamleiders van gemeente Rotterdam © Rijnmond
De zesdaagse staking van Stadsbeheer in Rotterdam is voorbij. De vuilnisophalers hervatten het werk en ruimen de rotzooi op. "Het is zo'n troep; dit gaat wel een paar dagen duren, denk ik."
Als een carnavalsoptocht met paradewagen rijden de vuilniswagens door Rotterdam. De afgelopen zes dagen hebben de afvalophalers en stadsreinigers van Stadsbeheer gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden. Na een dagenlange opeenstapeling van vuilniszakken, rondzwervend afval en volle containers, slaan ze de handen ineen om de rotzooi samen op te ruimen.
"Vandaag vliegen we 'm iets anders in", vertelt teamleider Raymundo Bond. "Er komt een samenwerking tussen de afvalinzameling-afdeling en de reinigings-afdeling. Zelfs kantoorpersoneel steekt de handen uit de mouwen om bij te springen. We gaan als een grote colonne functioneren om het grote puin als eerste op te ruimen. Dat is de hoofdmissie vandaag."
| Foto:
| Foto:

Doorn in het oog

Teamleider Mo Dahmani was het afgelopen weekend het centrum van Rotterdam. "Het is echt een puinhoop", zegt hij weemoedig. "Overal naastplaatsingen, zwerfvuil en volle markttereinen. Mijn hart huilt, zo wil ik Rotterdam niet zien."
Ook Bond heeft moeite met de aanblik. "Het is echt een doorn in ons oog. We zijn dagelijks hard bezig om de stad zo mooi en schoon mogelijk te houden. Als je dit ziet, is het wel even slikken. We gaan ons best doen om Rotterdam weer schoon te krijgen."
Hoe lang dat gaat duren? "Dat durf ik nog niet te zeggen", lacht Dahmani. "Het is zo'n troep, dit gaat wel een paar dagen duren, denk ik."