Kraan werkschip Dordrecht staat weer recht

Bergers hebben het werkschip en ponton in Dordrecht weer drijvend gekregen. Door een lekkage in het ponton zonk het gevaarte maandagavond. Het aangekoppelde werkschip met kraan kwam scheef te liggen.

De hulpdiensten gingen gelijk aan de slag om de situatie te stabiliseren. Dat lukte een paar uur later. Omwonenden hoefden niet geëvacueerd te worden.

Wel werden uit voorzorg enkele pleziervaartuigen uit de haven weggesleept. Olieschermen moesten eventueel lekkende motorolie opvangen.

Het werkschip werd gebruikt om werkzaamheden te verrichten aan de kades rondom het Maartensgat. Die werkzaamheden hebben nu enige vertraging opgelopen. Verder is het volgens een woordvoerder van de gemeente een 'verzekeringskwestie'.

In de periode van dinsdagavond tot woensdagmorgen lukte het de bergers om alles weer drijvend te krijgen, nadat ballast en machines met hulp van duikers en een andere kraan van het gezonken ponton verwijderd waren.

Het ponton is daarna met lucht naar boven gehaald. De scheefstaande kraan, die er half op stond, werd daarbij heel langzaam volledig op het dek van het werkschip gereden.

In het ponton bleek, zoals verwacht, inderdaad een lek te zitten, maar het is niet duidelijk hoe dat er in is gekomen. Onderzoek moet ook uitwijzen of de onder water geraakte apparatuur nog bruikbaar is.

Projectleider Peter de Vet, van de gemeente Dordrecht, hoopt dat het werk aan de kade van de Korte Engelenburgerkade eind deze week weer hervat kan worden. 

      

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: