BOUWPROJECT

Burenruzie tussen burgemeesters van Rotterdam en Barendrecht over asielzoekerscentrum op de grens

Burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb © Gemeente Rotterdam
De mogelijke komst van een AZC op de grens van Barendrecht en Rotterdam houdt de politieke gemoederen in beide gemeentes én in nabijgelegen wijk Lombardijen flink bezig. “Ik snap niet waar men zich druk over maakt”, zegt burgemeester Veldhuijzen van Barendrecht. “Dit is de facto een Rotterdams AZC", vindt zijn Rotterdamse collega Aboutaleb.
Burgemeester Aboutaleb is boos over het plan van de gemeente Barendrecht om 700 asielzoekers te huisvesten precies op de grens met Rotterdam. De beoogde plek is het Zuiderlijk Randpark, aan de Rotterdamse kant van de A15. Het overgrote deel van Barendrecht bevindt zich ten zuiden van de A15, de snelweg vormt een belangrijke barrière tussen het kleine deel dat naast de Rotterdamse wijk Lombardije ligt.
De locatie van het AZC ten opzichte van de grens tussen Rotterdam en Barendrecht.
De locatie van het AZC ten opzichte van de grens tussen Rotterdam en Barendrecht. © Rijnmond
Aboutaleb schrijft in een brief naar de Rotterdamse gemeenteraad dat het Barendrechtse plan voor een asielzoekerscentrum (AZC) 'de facto een plan voor een Rotterdamse AZC is, omdat deze locatie in alle opzichten vooral aan onze stad en voorzieningen gebonden is'. Het gaat dan bijvoorbeeld om voorzieningen zoals scholen en zorg.
Ook schrijft de burgemeester dat het college van Barendrecht ten onrechte stelt dat de twee gemeenten met elkaar in gesprek zijn: “We zijn slechts geïnformeerd."
Eerlijk gezegd snap ik niet zo goed waar men zich nu druk over maakt.
Burgemeester Veldhuijzen van Barendrecht
Govert Veldhuijzen, waarnemend burgemeester Barendrecht, zegt zeer verbaasd te zijn over de reactie van het Rotterdamse college. “We zijn in december langs geweest bij de wethouder en bij de burgemeester. Ik weet niet hoe het met u gaat als u bij een wethouder in Rotterdam aan tafel zit, maar dan wissel je toch echt argumenten uit. Dus wij willen graag verder blijven praten, eerlijk gezegd snap ik niet zo goed waar men zich nu druk over maakt.”
De 700 woningen behelzen 500 plekken voor asielzoekers en 200 flexwoningen voor mensen uit Oekraïne. Veldhuijzen benadrukt dat de plannen nog in een verkennende fase zijn. “Er is nog helemaal niks beslist.”
Ook wuift hij de Rotterdamse zorgen dat een AZC zou botsen met de geplande windmolens in hetzelfde gebied weg. “Dat bijt elkaar niet.” Een andere plek in zijn gemeente is er volgens hem niet. “Barendrecht is eigenlijk gewoon vol. De laatste lege plekken zijn we aan het volbouwen.” Het zuidelijke deel van de gemeente is een beoogd natuur- en recreatiegebied.

Opzoeken grenzen

Gemeentes lijken bewust de grenzen op te zoeken als het gaat om het huisvesten van asielzoekers. De verontwaardiging van Aboutaleb is dan ook opmerkelijk, aangezien hij zelf laatst exact hetzelfde deed, berichtte het AD. Toen stuurde burgemeester Oskam uit Capelle aan den IJssel hém een boze brief, omdat er 200 Oekraïense vluchtelingen zouden worden gehuisvest, pal naast de Capelse wijk Schenkel.
En dat was niet de eerste keer. Toen in 2015 het AZC in Beverwaard werd aangekondigd, pal op de grens met Ridderkerk, werd burgemeester Attema enkele uren voor de bekendmaking van het besluit geïnformeerd door Aboutaleb.

Vragen in Rotterdamse raad

In Rotterdam houdt het AZC de politieke gemoederen bezig. Omdat coalitiepartijen VVD en Leefbaar Rotterdam schriftelijke vragen hebben gesteld aan verantwoordelijk wethouder Faouzi Achbar willen zowel Achbar als Aboutaleb niet inhoudelijk reageren voordat de kwestie met de Rotterdamse gemeenteraad is besproken.
De schriftelijke vragen aan het college gaan onder meer over welke voorzieningen door de asielzoekers gebruikt gaan worden, en of “het mogelijk om bijvoorbeeld met busjes de bewoners van een AZC vooral gebruik te laten maken van voorzieningen in Barendrecht?” De vragen dwarsbomen het debat dat PvdA, GroenLinks en Volt over het onderwerp wilden voeren, dat kan pas na de beantwoording.
Tekst gaat verder onder de video.
Burenruzie tussen Rotterdam en Barendrecht over asielzoekerscentrum
Ondertussen zijn bewoners in Lombardijen verdeeld over de komst van het AZC in hun spreekwoordelijke achtertuin. “Ongezonde plannen”, zegt Patrick. “Het is een probleem van Barendrecht. Alleen wordt het aan onze kant neergelegd. Dat hebben ze bewust gedaan, net als met die windmolens.”
Een van oorsprong Pakistaanse voorbijganger, zelf ook ooit asielzoeker, ziet het anders. “Ik vind het heel goed als hier een AZC komt. Iedereen heeft hulp nodig en we moeten iedereen helpen op iedere manier die we kunnen. Nu ik onderdeel ben van de Nederlandse maatschappij hoop ik daar mijn steentje aan te kunnen bijdragen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl