MAAS

Video: Binnenvaartschip ramt brug over Goereesesluis in Stellendam, brugklep kapot: 'schepen in binnenhaven als ratten in de val'

De brug in Stellendam is stuk nadat een binnenvaartschipper er tegenaan botste.
De brug in de Zuiderdiepstraatweg over de Goereesesluis wil niet meer sluiten na te zijn aangevaren door een binnenvaartschip. De brugklep is blijven steken op 30 centimeter boven het wegdek en hangt scheef. De botsing was woensdagavond. De sluisdeuren blijven vanwege de brugschade dicht. Rijkswaterstaat kon donderdagavond nog niet zeggen wanneer de brug gerepareerd zal zijn.
Een binnenvaartschip ramde de brug met zijn autokraan. De schade aan de ontzette brug is volgens Rijkswaterstaat aanzienlijk. Het is onduidelijk hoelang het herstel gaat duren.
De Goereesesluis is de schakel tussen de zoete Binnenhaven en de zoute Buitenhaven van Stellendam. De Buitenhaven staat in directe verbinding met de Noordzee. De Zuiderdiepstraatweg loopt parallel aan de N57.

Autoverkeer kan via N57

Het autoverkeer heeft geen last van de stremming en kan zijn weg vervolgen via de N57. Dat geldt niet voor de scheepvaart en het landbouwverkeer. Trekkers gaan te langzaam voor de snelweg. Fietsers kunnen over de Zuiderdiepstraatweg blijven gaan. Verkeersregelaars loodsen ze over de smalle sluisdeuren.
De brugklep blijft op 30 centimeter hangen | Foto:
De brugklep blijft op 30 centimeter hangen
Schepen die vanuit Stellendam naar zee willen, moeten zes tot negen uur omvaren. De Noordzee is vanuit de Binnenhaven alleen bereikbaar via achtereenvolgens het Haringvliet, het Spui, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg. Rijkswaterstaat heeft voor het landbouwverkeer op dit moment geen oplossing.
Schepen die dieper steken dan 2,5 meter kunnen niet via het Spui, volgens Cor Riemens. Hij werkt bij het onderhoudsbedrijf Padmos voor schepen aan de binnenhaven in Stellendam. "Er zitten dorpels in het Spui op diepte van 2,5 meter."

'Schepen als ratten in de val'

Als deze schepen ook nog eens te hoog zijn om onder de Haringvlietbrug door te varen kunnen ze de binnenhaven bij Stellendam niet uit. "Die zitten als ratten in de val."
Mogelijk lukt het niet om schepen naar de werkplaats te varen waar Padmos het onderhoud zou doen. "Daar kunnen we dan niets aan doen." Als het lang duurt voor de brug gemaakt is, loopt het bedrijf forse schade op. "Dan kunnen we onze mensen niet inzetten op projecten."
Volgens bewoner Cor Niemantsverdriet is de stremming van de brug een probleem voor schoolkinderen die via de Goereesesluis naar school gaan. "Er moet een pendelbus komen die ze brengt via de grote weg."
De brugklep bij de Goereesesluis wil niet meer dicht
De brugklep bij de Goereesesluis wil niet meer dicht © Rijnmond