RACISME

Zwijndrechter (24) aangehouden voor projecteren discriminerende teksten op Erasmusbrug

De projectie op de Erasmusbrug
De projectie op de Erasmusbrug © Privéfoto
De politie heeft twee mannen aangehouden voor het projecteren van beledigende, neonazistische en discriminerende teksten op de pyloon van de Erasmusbrug. Vanaf de eerste tellen van dit jaar waren minutenlang met laserlicht geschreven leuzen te zien als 'Vrolijk blank 2023' en 'White Lives Matter'. De verdachten zijn een 24-jarige man uit Zwijndrecht en een man van 34 uit het Limburgse Landgraaf. De politie houdt rekening met nog meer arrestaties.
Volgens de politie was de Limburger betrokken bij een projectie eerder deze week op het stadhuis van Eindhoven. De Zwijndrechter zou vorige maand iets soortgelijks hebben gedaan op het stadhuis van Alkmaar.

Kruisboog

Bij beide mannen is huiszoeking gedaan. Er werden onder andere digitale gegevensdragers, een kruisboog en wapenonderdelen gevonden die waren gemaakt met een 3D-printer.
De beweging 'White Lives Matter' (WLM) claimde op Telegram de gewraakte teksten te hebben geprojecteerd, waarbij ze samengewerkt zouden hebben met Duitse activisten. De actie zou lang zijn voorbereid. WLM bestaat sinds april 2021 en hield zich vanaf de oprichting bezig met het plakken van stickers op straatmeubilair als verkeerslichten, elektriciteitskasten en bruggen, bijvoorbeeld Poortugaal. Op die stickers staan soortgelijke teksten als op de Erasmusbrug werden getoond.

Misleiden

De verdachten wisten in Rotterdam iedereen te misleiden. Op oudjaarsdag waren aan het begin van de avond op de pyloon in eerste instantie neutrale teksten als 'gelukkig nieuwjaar' en 'de beste wensen' te zien. Niemand besteedde daar aandacht aan, maar rond de jaarwisseling veranderde de toon en inhoud van de projecties dramatisch. De leuzen op de Erasmusbrug waren onbedoeld ook op de nationale televisie te zien.
Al snel ontstond het vermoeden dat de daders hun actie goed hadden voorbereid. Volgens deskundigen beschikten ze over een krachtige laser die onder meer door professionals in de evenementenbranche worden gebruikt. Voor consumenten is een dergelijk apparaat niet te koop. Het apparaat was waarschijnlijk gekoppeld aan een laptop met speciale software, waarmee de lichtkrant gemaakt kon worden.
De landelijke- en gemeentepolitiek namen de zaak hoog op. Bureau Rijnmond besteedde aandacht aan de zaak. Juristen bogen zich over de vraag of de daders strafbare feiten hadden gepleegd. Justitie vond van wel, en startte een paar dagen later een strafrechtelijk onderzoek.

Afschuw

Burgemeester Aboutaleb sprak op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zijn afschuw uit over de projectie. "De onderstroom van van extremistisch gedachtengoed misbruikt onze prachtige brug. Die brug die van iedereen is en in alle kleuren van de regenboog kan schitteren. Een schande dat dit gebeurt in de stad die door de nazi's is platgebombardeerd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl