FEYENOORD

Henk van Stee werkte bij Shakhtar Donetsk, maar ziet nu meer kwaliteit bij Feyenoord

Shakhtar Donetsk bedankt na de wedstrijd in de Champions League tegen Real Madrid het publiek
Shakhtar Donetsk bedankt na de wedstrijd in de Champions League tegen Real Madrid het publiek © Orange Pictures - Irina Hipolito
Feyenoord is in de Europa League gekoppeld aan Shakhtar Donetsk uit Oekraïne. Rotterdammer Henk van Stee werkte bij beide clubs en kijkt uit naar deze achtste finale.
"Toen ik de loting zag, heb ik meteen contact gezocht met Sergei Palkin, de general director van Shakhtar Donetsk", vertelt Van Stee, die bij de club in 2008 en 2009 hoofd jeugdopleidingen was. "Ik feliciteerde hem met de kwalificatie van donderdag tegen Stade Rennais en de loting."
Van Stee zegt dat Shakhtar Donetsk niet meer te vergelijken is met de ploeg van zes à zeven jaar geleden, toen er vooral veel buitenlanders speelden. "Dertig tot veertig procent van het team zat vol met Brazilianen, die het daar geweldig hebben gedaan. Nu heeft Shakhtar Donetsk zo'n zeventig procent aan homeground players. Ze vertegenwoordigen lage waardes in transfers, hoewel Mykhaylo Mudryk voor een megaklapper naar Chelsea is gegaan."
Tekst gaat verder onder de foto:
Henk van Stee
Henk van Stee © Awe Krijger/Orange Pictures
Shakhtar Donetsk heeft volgens Van Stee niet echt topspelers. Wel stipt hij enkele ervaren spelers, zoals Yaroslav Rakitskyi en Taras Stepanenko, aan. "Maar over het algemeen is het relatief een heel jong elftal, waarvan de meeste jongens bij Shakhtar zijn opgeleid. Dat kon niet anders, want die buitenlandse spelers stonden niet te springen om bij deze club te gaan spelen", legt Van Stee uit.

'Feyenoord heeft meer kwaliteit'

Shakhtar Donetsk werd dit seizoen derde in de groepsfase van de Champions League. Daarin versloeg de ploeg uit Oekraïne Red Bull Leipzig en pakte het team knap een punt tegen Real Madrid. In de tussenronde van de Europe League rekende Shakhtar Donetsk na strafschoppen af met Stade Rennais uit Frankrijk. Nu wacht Feyenoord voor de ploeg die in het seizoen 2017/2018 in de Champions League ook al aan de Rotterdammers werd gekoppeld.
"Het is niet zo dat ik Shakhtar Donetsk zoveel beter acht dan Feyenoord. Integendeel op dit moment", zegt Van Stee, die van mening is dat de Oekraïners geen probleem hoeven te zijn. "Maar Feyenoord moet waken voor onderschatting. Je weet nooit in wat voor sfeer je in Polen terecht komt, waar Shakhtar Donetsk momenteel speelt."
Omdat zoveel Oekraïners naar buurlanden zijn gevlucht, verwacht Van Stee dat veel supporters van Shakhtar in Warschau zullen zijn. Ook het weer kan in het nadeel van Feyenoord werken, denkt Van Stee. "In Polen is het iets kouder dan in het westen, dan kun je misschien je borst nat maken."
Precies een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. De oorlog woedt nog altijd. Volgens Van Stee is voetbal voor veel Oekraïners één van het weinige entertainment dat er nog in het land is. Daarom is de Oekraïense competitie weer van start gegaan.
Tekst gaat verder onder de foto:
Shakhtar Donetsk was afgelopen zomer op trainingskamp in Nederland en speelde de ploeg onder andere tegen Ajax
Shakhtar Donetsk was afgelopen zomer op trainingskamp in Nederland en speelde de ploeg onder andere tegen Ajax © Orange Pictures - Patrick Goosen
Van Stee ziet de Rotterdammers uiteindelijk doorgaan, omdat Feyenoord volgens hem meer kwaliteit heeft dan Shakhtar. "Maar als Feyenoord het daar beperkt kan houden tot een gelijkspel of een kleine nederlaag, dan kan thuis de buit worden opgehaald."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl