CHRISNATUURLIJK

Vroege broeders in Chris Natuurlijk van 25 februari

De bosuil broedt al vroeg in het jaar
De bosuil broedt al vroeg in het jaar © Pixabay
In Chris Natuurlijk van zaterdagochtend 25 februari hoor je om 08:00 uur meer over de bosuil en andere vroege broeders in de Biesbosch. Verder gaat het over vleermuizen met grote voeten, de wereld onder onze voeten en nieuwe boeken.
Harm Blom - boswachter bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch - vertelt over de bosuil en andere “vroege broeders”. Ook bij zeearenden begint het al vroeg te kriebelen en dat is nu al aan hun gedrag te zien.
Boswachter Blom speurt naar een teken van leven
Boswachter Blom speurt naar een teken van leven © Rijnmond

Onder het maaiveld

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad komen met een nieuwe natuurfilm: Onder het maaiveld. De film die vanaf 2 maart in de bioscoop draait, laat de jungle onder onze voeten zien; van beerdiertjes tot regenwormen, schimmels en ander leven onder de grond en op de bodem. Op Educatieve tuin Tamarinde in Rotterdam-Overschie ontmoet Chris Natuurlijk Marc van Will en Arigje Breevaart, twee van de mensen die bovengronds een rol spelen in de film. Zij worden gevolgd bij hun pogingen om de grond gezond te maken.
Marc van Will en Arigje Breevaart werken aan een gezonde bodem
Marc van Will en Arigje Breevaart werken aan een gezonde bodem © Rijnmond

Meer meervleermuizen

Niels de Zwarte , ecoloog bij Bureau Stadsnatuur Rotterdam, koestert de kolonie meervleermuizen die twee jaar geleden is ontdekt in een flat in Rotterdam-Zuidwijk. De meervleermuis is door de Zoogdiervereniging uitgeroepen tot zoogdier van 2023. Door isolatie van huizen is de wereldwijd zeldzame meervleermuis in Nederland in de problemen geraakt. De stadsecoloog vertelt in Chris Natuurlijk over de meervleermuis die met zijn grote voeten muggen van het water harkt en hoe er in Rotterdam misschien samen met architecten en projectontwikkelaars oplossingen gevonden kunnen worden om twee vliegen in één klap te slaan: duurzaam bouwen en de meervleermuis redden.
De grote achterpoten van een meervleermuis
De grote achterpoten van een meervleermuis © Niels de Zwarte

In het boekennieuws

Boekenman Gert-Jan van Rietschoten neemt het boekennieuws voor zijn rekening en vertelt onder meer over De blik van Medusa. Het boek kijkt met een andere blik naar Medusa, de jonge vrouw die in de Griekse mythe een monster werd; is zij ooit wel echt een monster geweest?
Zaterdag 25 februari van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.