FEYENOORD

De basis van Feyenoord-tegenstander Shakhtar Donetsk lag dit seizoen in Vlaardingen

Shakhtar Donetsk trainde twee weken in de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij CWO in Vlaardingen
Shakhtar Donetsk trainde twee weken in de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij CWO in Vlaardingen © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Opeens stond een deelnemer van de Champions League op het veld van amateurclub SV CWO. De Vlaardingse vereniging was afgelopen zomer gastheer voor Shakhtar Donetsk, dat zich er twee weken lang voorbereidde op het nieuwe voetbaljaar. "Onze vrienden komen weer! Wie regelt de kaartjes?", was de opgetogen reactie bij CWO toen Feyenoord in de Europa League aan de ploeg uit Oekraïne werd gekoppeld.
Voorzitter Bianca Post opende in juni haar mailbox. Daarin stond een berichtje van PR Sport, een organisatie die onder andere trainingskampen voor buitenlandse voetbalclubs regelt. "In dat mailtje stond dat die organisatie een 'fantastische deal en aanbieding' voor CWO had", blikt Post terug. In eerste instantie reageerde zij hier niet enthousiast op. "Elke vereniging wordt namelijk hiermee gespamd."
Desondanks werd Post snel gebeld door deze organisatie. "We konden op het terrein van CWO twee weken lang een topploeg ontvangen", vertelt de voorzitter van de Vlaardingse voetbalclub. Het bleek te gaan om de Oekraïense topclub Shakhtar Donetsk, maar Post was op dat moment nog niet zo happig. Van de naam raakte zij niet onder de indruk. "Ja, leuk en gezellig. Maar wie zijn ze dan?", reageerde Post op het voorstel.
Shakhtar Donetsk bedankt na de wedstrijd in de Champions League tegen Real Madrid het publiek
Shakhtar Donetsk bedankt na de wedstrijd in de Champions League tegen Real Madrid het publiek © Orange Pictures - Irina Hipolito
Pas toen Post aan haar man vertelde over het voorstel van PR Sport, sloeg haar houding helemaal om. "Ik zag zijn ogen glimmen bij die naam. Het ging dus blijkbaar om een ploeg uit de Champions League", lacht Post. "Ik had echt geen idee. Vervolgens heb ik het bestuur en hoofdtrainer Jeff Stans erbij geroepen en zij kregen toen ook glimmende ogen. Ze zeiden meteen dat we dit moesten doen."

'Iedereen was enthousiast'

Shakhtar Donetsk kon zich vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne niet in eigen land voorbereiden op het nieuwe seizoen. Daarom werd er in juli 2022 uitgeweken naar Nederland. De ploeg kwam in het nieuwe hotel van Van der Valk in Schiedam terecht, maar er moest nog gezocht worden naar een trainingslocatie. Via PR Sport belandde Shakhtar Donetsk op het complex van CWO, waar figuurlijk de tenten opgeslagen konden worden.
De tribune van CWO was goed gevuld bij het oefenduel Shakhtar Donetsk-Fortuna Sittard
De tribune van CWO was goed gevuld bij het oefenduel Shakhtar Donetsk-Fortuna Sittard © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Het maatschappelijke aspect van dit verhaal speelde absoluut een rol, benadrukt Post. De Vlaardingers wilden graag iets betekenen voor de gevluchte Oekraïners. CWO stak daarom graag de handen uit de mouwen. "En toen we binnen de vereniging kenbaar hadden gemaakt dat Shakhtar Donetsk zou komen, stond iedereen klaar om ons te helpen", vertelt Post.
De voetballers en de technische staf van Shakhtar Donetsk konden op die manier onder ideale omstandigheden trainen. Er werd zelfs ook een oefenwedstrijd tegen eredivisionist Fortuna Sittard georganiseerd.
Shakhtar Donetsk en Fortuna Sittard oefenden tegen elkaar op het terrein van CWO in Vlaardingen
Shakhtar Donetsk en Fortuna Sittard oefenden tegen elkaar op het terrein van CWO in Vlaardingen © VK Sportphoto - Mischa Keemink
"Iedereen was enthousiast", reageert CWO-voorzitter Post. De Vlaardingse amateurclub heeft voor dit verblijf een vergoeding gekregen. "We hebben hier geen verlies op geleden, maar CWO is er ook niet steenrijk van geworden. We zijn wél steenrijk geworden in beleving, binding en sfeer. CWO heeft vrijwilligers erbij gekregen. Jonge jongens zijn binnen de vereniging opgestaan. CWO heeft hiermee exposure en goodwill gekregen. Dat is onbetaalbaar."
Maar de miljoenen voor Mykhailo Mudryk mogen gerust naar Vlaardingen komen, knipoogt CWO-voorzitter Post. De aanvaller maakte afgelopen transferperiode een megaklapper naar de Engelse topclub Chelsea. "Hij heeft afgelopen zomer wel twee weken bij ons getraind, hè!", grapt ze.

'Hopelijk komt Shakhtar terug'

Shakhtar Donetsk was volgens Post blij hoe alles in Vlaardingen verliep. "Niet alleen voor CWO, maar ook voor Shakhtar was dit bijzonder. Dat team had door de oorlog maanden niet gespeeld, omdat de competitie stil lag."
Ook moesten de spelers en de trainers aan de nieuwe situatie wennen, merkte Post. "Zo sprak ik toen met de teammanager, die zijn vrouw in Oekraïne had achtergelaten. De man had stress in zijn lijf en kwam in Nederland terecht, waar iedereen vrolijk en gezellig was. Die man moest de eerste dagen echt schakelen. We zagen hem letterlijk ontdooien. Het was allemaal onwennig en gek", zegt de voorzitter van CWO.
Contact met Shakhtar Donetsk heeft Post niet meer. Ze heeft nog wel wat telefoonnummers van diverse clubmensen in haar mobiel staan. "Shakhtar Donetsk heeft aangegeven dat de club graag nog eens wil terugkomen naar CWO. We hopen dat dit gebeurt. Voor hen was het ook heel bijzonder."

'Maar we zijn wél voor Feyenoord'

Misschien komt Shakhtar Donetsk sneller langs dan gedacht. Feyenoord is namelijk in de achtste finale van de Europa League de komende tegenstander voor de Oekraïense club. "Vlak na de loting heb ik op het Instagram-account van Shakhtar Donetsk gereageerd dat ze hier mogen komen trainen", lacht Post. Tot nu toe is daar voor de return geen sprake van.
De Oekraïense toeschouwers tijdens het oefenduel Shakhtar Donetsk-Fortuna Sittard bij CWO in Vlaardingen
De Oekraïense toeschouwers tijdens het oefenduel Shakhtar Donetsk-Fortuna Sittard bij CWO in Vlaardingen © VK Sportphoto - Mischa Keemink
"Wat CWO rondom die wedstrijd gaat doen, daar zitten we nog op te broeden", zegt Post, waarna ze in de lach schiet. "We zijn nu wél voor Feyenoord, hoor! Maar we zijn er niet rouwig om als Shakhtar Donetsk doorgaat. We gunnen het die club van harte."
Shakhtar Donetsk-Feyenoord begint donderdag 9 maart om 21:00 uur en is live te volgen op Radio Rijnmond.