nieuws

Kees Klok: Grieken vrezen crisis

ROTTERDAM - Dordtenaar Kees Klok is net terug uit Griekenland. Het land is met 160 miljard euro aan leningen van een bankroet gered door de andere euro-landen en het Internationaal Monetair Fonfs (IMF). Maar de gewone Grieken vrezen nu een ware crisis.
Klok denkt dat die vrees ook gegrond is. ,,De mensen gaan fors achteruit in inkomen. Alles wordt duurder en dat terwijl nu al 20 procent van de bevolking onder de armoedegrens zit".
De Dordtse dichter heeft een huisje bij Thessaloniki. Dat was van zijn inmiddels overleden Griekse vrouw. Klok is daar zo vaak als hij kan en kent de Griekse cultuur op z'n duimpje. Niet alleen omdat hij er vaak komt, maar ook als historicus. Hij stoort zich een tikkeltje aan het beeld, dat van Griekenland en ook andere Zuid-Europeese landen wordt geschetst, alsof ze eerst de voorraadkast van Noord-Europa hebben leeggeroofd en nu van onze borden mee komen eten.
Duurder
,,Wat vergeten wordt, is dat Nederland veel geld verdient aan Griekenland. De supermarkten liggen er vol met Hollandse export-producten. Sinds de invoering van de euro is alles in Griekenland veel duurder geworden. Natuurlijk zijn mensen meer gaan verdienen, maar de prijzen stegen harder dan de lonen en uitkeringen. Wij denken hier ten onrechte dat we de gulden hadden moeten houden, want wij profiteren van de euro. Maar de Grieken, die hadden beter hun drachmen kunnen houden".
Geen vetpot
Dat het land zichzelf zo diep in de schulden heeft kunnen werken begrijpt Klok wel. ,,Natuurlijk is het niet goed, dat er jarenlang meer is uitgegeven dan er binnen kwam. En lenen, daar zijn ze erg makkelijk in geworden. Maar de kredietcrisis is begonnen in Amerika. En het is ook niet zo, dat er bergen geld verdwenen zijn. Het meeste geld is gewoon goed besteed. Er zijn gratis gezondheidscentra gekomen in het hele land, er zijn fraaie wegen neergelegd, die zowel het toerisme als de economie ten goede komen, en er zijn pensioenen opgetrokken. Van 300 naar 600 euro per maand, dus nog altijd geen vetpot.''
De Dordtse Griekenlandkenner is bang dat Europa het land dwingt zichzelf kapot te bezuinigen. ,,De staatsschuld moet in drie jaar vrijwel worden weggewerkt. Dat is gewoon niet reëel. Ze krijgen daar toestanden zoals wij in de jaren dertig van de vorige eeuw, onder Colijn. Zo help je de economie daar om zeep.''