ONGELUK

Vrijwilliger lag minstens 20 minuten onder omgeslagen trekpontje Beningerslikken: 'Het gaat heel slecht met haar'

Reddingsactie in Beningerslikken als trekpont omslaat met groep vrijwilligers erop
Reddingsactie in Beningerslikken als trekpont omslaat met groep vrijwilligers erop © MediaTV
De vrijwilliger die zaterdagochtend onder het omgeslagen wandelaarspontje in de Beningerslikken terechtkwam, lag minstens 20 minuten onder water. Ze ligt nog op de IC en haar toestand is slecht.
Zaterdagochtend vroeg begint een groep vrijwilligers met een schoonmaakexcursie in de Beningerslikken, een natuurgebied op Voorne-Putten tegen het Haringvliet aan. Het is even na 09:00 uur als de groep bij de wandelaarspont komt.
Het pontje is een eenvoudig vlot met een zelfbedieningssysteem om de oude kreek die in verbinding staat met het Haringvliet (en zelf ook Haringvliet heet) over te steken. Het is zo'n acht vierkante meter van beton, staal en vlonderplanken bovenin. Aan allebei de lange kanten staan relingen, de voor en achterkant zijn open. Op de pont staan twee lieren, als je daaraan draait trekt het veer zich voort over een dikke ketting die onder het veer door loopt. Je kunt het trekpontje ook vanaf allebei de oevers bedienen door aan een hengel te draaien.

'Rond de 20 mensen op het vlot'

Als een aanzienlijk deel van de groep op het pontje staat, gaat het plots mis. Om onduidelijke reden slaat de pont om, de groep valt in het water. De meesten van hen kunnen zelf of met elkaars hulp aan kant komen. Maar er mist iemand. Eén van de vrijwilligers komt onder het omgeslagen wandelaarsveer terecht. Ze zal er minimaal 20 minuten onder blijven liggen, tot duikers van de brandweer haar eronder vandaan trekken en aan wal brengen. Daar wordt ze gereanimeerd en met hartslag in de traumahelikopter gelegd. De vrouw ligt nog steeds op de IC.
Een van de slachtoffers wordt naar de traumahelikopter gebracht
Een van de slachtoffers wordt naar de traumahelikopter gebracht © MediaTV
Het trekpontje ligt ondersteboven in het water
Het trekpontje ligt ondersteboven in het water © MediaTV
“Het gaat heel slecht met haar”, zegt voorzitter Theo Briggeman van Natuurvereniging Hollandse Delta. "Het schoonmaken is een jaarlijkse activiteit, we doen ieder jaar een ander deel van de Beningerslikken, normaal zijn we niet in de buurt van het pontje." De voorzitter weet niet exact hoeveel mensen op het vlot stonden. "Het waren er zeker niet 25 zoals sommige media berichten, het waren er rond de 20. De gehoren van de politie moeten uitwijzen hoeveel er nu precies op hebben gestaan."

Geen bordje

Dat zijn veel mensen voor het vlot van zo’n acht vierkante meter. Voorzitter Briggeman: "Er staat daar nergens een bordje met een maximum van het aantal mensen dat op het pontje mag." Wel staat er op bijvoorbeeld Google Maps expliciet bij de locatie dat de pont geschikt is voor maximaal 8 personen.
Screenshot van Google Maps
Screenshot van Google Maps © Google
Wat er op zaterdagochtend exact gebeurd is, blijft vooralsnog onduidelijk. Briggeman: "Ik heb daar voor mezelf wel een idee over, maar ik kan daar zolang het onderzoek loopt niets over zeggen. Ik weet wel dat er op dat moment een sterke stroming stond."

Reanimatie

De noodmelding kwam om 09:30 uur binnen bij de hulpdiensten, om 09:48 uur waren duikers uit Spijkenisse ter plaatse en twee minuten later hadden ze het slachtoffer gevonden, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Dat betekent dat de vrouw zeker 20 minuten onder water heeft gelegen. Aan de kant is ze door reddingswerkers gereanimeerd.
Een andere vrouw werd eerder al door medevrijwilligers zelf aan kant gebracht, die moest ook gereanimeerd worden. Dat hebben leden van de groep vrijwilligers zelf gedaan. Pas daarna kwam de groep erachter dat er nog iemand zoek was.
Reddingsactie nadat trekpontje omslaat in natuurgebied Beningerslikken
Reddingsactie nadat trekpontje omslaat in natuurgebied Beningerslikken © MediaTV
"Ik vermoed dat ze ook water heeft binnengekregen. Het enige voordeel is dat het water koud was. Aan weerszijden van het pontje zitten relingen, waardoor het mogelijk niet lukte om te ontsnappen."

Emoties zijn hoog

Vier mensen werden in totaal naar het ziekenhuis gebracht. Twee mensen werden dezelfde dag ontslagen, een iemand is inmiddels van de IC naar de verpleegafdeling verplaatst en de dame die onder het vlot terecht kwam, ligt nog op de IC. "We weten niet hoe zij zich zal herstellen. Haar situatie wordt nu als 'stabiel' getypeerd, maar veel meer is er nog niet over te zeggen."
Als voorzitter coördineerde hij zaterdag de chaos die ontstond na het omslaan van het pontje. "Iedereen is enorm aangeslagen en niemand wil op dit moment met de pers praten. De emoties zijn hoog, het is verschrikkelijk wat ze is overkomen."
Traumahelikopter landt bij reddingsactie natuurgebied Beningerslikken
Traumahelikopter landt bij reddingsactie natuurgebied Beningerslikken © MediaTV