POLITIE

Schuchter zit T. (19) voor de rechter. Hij ontkent dat hij na de voetbalwinst van Marokko een steen naar de ME gooide

De politie in het centrum van Rotterdam.
De politie in het centrum van Rotterdam. © MediaTV
Een 39-jarige Rotterdammer is veroordeeld tot tien dagen voorwaardelijke celstraf. Hij stak tijdens de rellen na de WK-wedstrijd van Marokko tegen Portugal een middelvinger op naar twee agenten. Een andere verdachte uit Rotterdam, 19 jaar, gaat vrijuit. Volgens de Rotterdamse rechter is niet te bewijzen dat hij die avond een straatsteen gooide naar een peloton ME'ers.
"Het was een gezellig avondje, Marokko heeft gewonnen en half Rotterdam gaat de straat op. U ook", zegt de officier van justitie. Hij refereert aan de uitzinnige taferelen als Marokko op 10 december als eerste Afrikaanse land de halve finale van het WK voetbal haalt. De 19-jarige C.T. is vermoedelijk de eerste verdachte die vanwege de ongeregeldheid die avond voor de rechter verschijnt.
Een agent ziet T. iets gooien op de 1e Middellandstraat. Hij schakelt een surveillant op afstand in. Die bekijkt live camerabeelden die worden gemaakt en zoomt in op een man in het zwart. Hij verliest hem geen seconde uit het oog. Als de bewuste man vervolgens een klinker uit de straat wrikt en richting een ME'er smijt, geeft de man voor de monitor het sein: arresteren. Na een charge van de ME, rukt het arrestatieteam uit en slaat tiener T. in de boeien.
"Ik was de verkeerde persoon", zegt de timide T. zelf in de rechtbank. "Er werd gefeest en daar was ik bij. Er werden ook dingen gegooid, dat zag ik. Het was chaos. We moesten rennen voor de ME, anders kreeg ik een pak slaag. Maar ik heb niet gegooid." De officier van justitie gelooft hem niet en zegt dat de agent op afstand zeker was van zijn zaak. "Het was een verklaring onder ambtseed."
De politie stuurt de feestvierders naar huis
De politie stuurt de feestvierders naar huis © Rijnmond
T. - zelf geen Marokkaanse achtergrond - zegt niet veel in de rechtbank en het wordt duidelijk dat hij regelmatig worstelt in het leven. Naar school gaat hij niet, hij heeft een parttime baan als bezorger. Als minderjarige werd hij al meerdere keren aangehouden als drugsuithaler in de Rotterdamse haven. Hij heeft uit die tijd nog een maand voorwaardelijke celstraf boven zijn hoofd hangen. "Ik wil niet terug naar de gevangenis. Daar zitten slechte mensen. Ik wil mijn leven beteren."
Uiteindelijk spreekt de rechter hem vrij. T. ontkent stellig dat hij fout zat en het bewijs acht ze net te dun voor een veroordeling. Vrijwel iedereen droeg immers zwarte kleding. "Misschien heb je deze keer mazzel", zegt de rechter. "Als je van plan bent je leven te beteren, ga dan weg in zo'n situatie. Laat dat de les zijn van vandaag. Je bent nu volwassen. Ga je ernaar gedragen."

Middelvinger

De tweede verdachte is 39 jaar en ook hij werd aangehouden op de 1e Middellandstraat. "Ik stapte een café uit en zag de agenten niet. Hij gaf mij twee klappen tegen mijn benen. Ik schrok me rot. Met mijn stomme hoofd stak ik een middelvinger op. Dat deed ik niet uit belediging, maar uit pijn. Ik werd keihard geslagen met een stok."
Ook O El. R gaat niet probleemloos door het leven. Na een incident met lachgas en drank is hij zijn woning uitgezet. Hij heeft daarbij staan schreeuwen tegen de politie en dat leverde hem een boete op van 2.000 euro. Daar betaalt hij nog steeds aan. Wel is El. R weer aan het werk. Hij had foute vrienden, zegt hij tegen de rechter. "Ik moet leren om nee te zeggen." Hij heeft nu begeleiding en werkt aan meer stabiliteit.
Met wapperende vlaggen rijden blije supporters door de straten van Rotterdam
Met wapperende vlaggen rijden blije supporters door de straten van Rotterdam © JB Media
Hij heeft geen advocaat, maar bepleit zelf zijn onschuld. "Ik was boos. Ik zag de agent niet eens en deed niks verkeerd. Het was gewoon echt verkeerde plek, verkeerde moment."
De rechter gaat daar niet in mee. "De politie stond onder zware druk die avond. U had gewoon kunnen zeggen: u gaat te ver, ik heb hier niks mee te maken." Ze zegt wel begrip te hebben voor El R.'s fragiele situatie in het leven en geeft hem daarom tien dagen cel, voorwaardelijk. "Als u niet meer van zulke gekke dingen doet, heeft u geen last meer van mij."
"Ik beloof u dit niet meer te doen", El R. tot slot. "Ik moet minder drinken. Dan krijg ik ook minder boetes voor openbare dronkenschap. Ik wil u bedanken voor het vonnis. Dit is rechtvaardig, ik kan hiermee leven. Ik beloof uit mijn hart dat ik hier niet meer kom."
In totaal werden er die avond 14 aanhoudingen verricht. Ook na de wedstrijden van Marokko tegen Spanje en Frankrijk werden er mensen gearresteerd. Het is de verwachting dat er nog meer verdachten voor de rechter zullen verschijnen de komende maanden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl