nieuws

Nog niet alle bewoners Wijnhaven terug naar huis

De bewoners van een appartementencomplex in de Wijnhaven zijn woensdagmorgen nog niet allemaal terug naar huis. Er was rond middernacht een grote brand in shishalounge Comptoir onder het woongebouw. Dinsdagavond waren bewoners opgevangen in hotels, restaurants en bij familie.
De mensen van zes woningen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag niet thuis geslapen. Dit vooral vanwege roet- en waterschade aan hun woning. Bij twee woningen gaat bouw- en woningtoezicht onderzoek doen naar de constructie om te kijken of het veilig genoeg is.
De appartementen boven de shishalounge waren uit voorzorg ontruimd. Kort na middernacht was het vuur geblust.

Geen gewonden


Ambulancepersoneel onderzocht vijf mensen ter plaatse. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht vanwege het inademen van rook. Drie mensen zijn die nacht nog zelf naar de huisarts gegaan ter controle.

Oorzaak


De eigenaar denkt dat de brand is ontstaan in de meterkast. "Ik werd gebeld door personeel, dat er rook uit de meterkast kwam. Ik heb ze gezegd dat ze moesten blussen, dat hebben ze ook gedaan, maar ik denk dat door onze sterke afzuigingsintallatie, het vuur is versneld." Het restaurant met de shishalounge kan als verloren worden beschouwd.
Buren klagen er wel over dat er regelmatig veel onrust is bij de shishalounge. Er gaan ook geruchten over een ruzie vlak voor de brand en dat er iets naar binnen zou zijn gegooid. Deze geruchten zijn niet bevestigd.
De veiligheidsregio doet nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.

'Heftig om te zien'


De mensen van grillrestaurant Encore, dat naast de lounge is gevestigd, waren er dinsdagnacht ook bij. Najim vertelt: "We hadden vernomen dat er brand was hiernaast en we zijn toen direct hierheen geraced om te kijken hoe het bij ons en onze buurman ging. Het was heftig om te zien wat er aan de hand was." Zijn restaurant heeft slechts rook- en roetschade.

Explosies


Omstanders hebben een explosie gehoord, vertelde een woordvoerder van de brandweer. Volgens de veiligheidsregio kwam dat door een beschadigde stroomvoorziening. De explosies waren eveneens afkomstig door ontploffende autobanden. Recht boven de horecazaak zijn twee lagen parkeergarage. Eén laag heeft schade opgelopen. Er hebben vijftien auto's schade opgelopen door de brand, meldt de Veiligheidsregio.
Een deel van de gevel is uit het gebouw geblazen.
Het deel van het complex waar de brand ontstond, telt volgens de woordvoerder ongeveer vijf verdiepingen. Een woontoren van meer dan 100 meter hoog maakt ook deel uit van het gebouw, maar die is volgens de brandweer niet getroffen.

NL Alert


Hulpdiensten stuurden omwonenden een NL Alert met de waarschuwing om ramen en deuren gesloten te houden. De waarschuwing bereikte ook bewoners in andere wijken, zoals Rotterdam-Alexander en zelfs in Zwijndrecht kregen bewoners de alert.
Zelf beelden of informatie over deze brand? Mail naar nieuws@rijnmond.nl