ONGELUK

Onderzoek naar omgeslagen trekpontje, maximum aantal personen werd kort na ongeluk toegevoegd op Google Maps

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar het ongeluk met een gekapseisde trekpont in Zuidland op Voorne-Putten. Daarbij raakten zaterdag meerdere mensen gewond. Er is nog veel onduidelijk over hoe het ongeluk precies kon gebeuren. De zeehavenpolitie ondersteunt het onderzoek van de Onderzoeksraad.
Het trekpontje, gelegen in het natuurgebied Beningerslikken, sloeg afgelopen zaterdag om toen een groep vrijwilligers het water over wilde steken. De vrijwilligers waren in het gebied voor een jaarlijkse opruimactie. Het pontje sloeg om nog onduidelijke reden om op het moment dat mensen aan het op- of afstappen waren.
Inmiddels is het omgeslagen pontje weggehaald. De ketting en de veiligheidskabel liggen geknapt in het water. De ketting loopt onder de pont door, daaraan gaat de pont heen en weer. De veiligheidskabel zit vast aan een van de zijrelingen en aan beide kanten van het water. Die kabel moet ervoor zorgen dat het vlot wel wat kan wiebelen, maar niet om kan slaan.

Aanpassing Google Maps

De politie schat in dat er op het moment van het omslaan zo'n 17 mensen op het pontje stonden. Een of twee mensen zouden nog snel op de kant hebben kunnen stappen. Op Google Maps staat aangegeven dat er maximaal 8 personen op de pont kunnen. Althans, dat staat er sinds zaterdagmiddag. Die aanpassing is zo'n drie uur ná het ongeluk gemaakt, zo blijkt uit de data van Google zelf. Natuurmonumenten beheert het gebied en dus ook het pontje, maar zegt niet te weten wie snel die aanpassing heeft gemaakt. "Wij wachten het onderzoek af voordat we verdere uitspraken doen", zegt een woordvoerder. Bij het pontje zelf staat geen bord met hoeveel mensen er tegelijk op het vlot kunnen.
Screenshot van Google Maps
Screenshot van Google Maps © Google
Na het ongeluk moesten vier mensen naar het ziekenhuis. Een aantal met onderkoelingsverschijnselen, één vrouw moest aan wal worden gereanimeerd door de vrijwilligers zelf. Een andere vrouw was onder het omgeslagen vlot terecht gekomen en werd pas twintig minuten later door duikers van de brandweer gevonden. Ze ligt nog altijd op de intensive care. De andere gewonden zijn naar huis of liggen op de verpleegafdeling.

Onderzoek

Het onderzoek van de OVV richt zich vooral op hoe het ongeluk kon gebeuren en hoe soortgelijke ongelukken in de toekomst voorkomen kunnen worden. "Vanuit de politie wordt verder geen (strafrechtelijk) onderzoek uitgevoerd", zegt de woordvoerder. Wel krijgt de OVV vanuit de verkeersspecialisten van de zeehavenpolitie 'technische ondersteuning'.