MAASSLUIS

Veertig schapen en 25 lammetjes komen om bij uitslaande stalbrand in Maassluis

Een stal met schapen, lammetjes en paarden in Maassluis brandde af.
Een stal met schapen, lammetjes en paarden in Maassluis brandde af. © MediaTV
In de nacht van dinsdag op woensdag zijn bij een uitslaande stalbrand aan de Zuidbuurt in Maassluis veertig schapen en 25 lammetjes om het leven gekomen. Vijf paarden en een pas geboren veulentje werden dankzij geblaf van de hond op tijd uit de stal gehaald.
Daardoor ontkwamen ze aan het inferno, vertelt de eigenaresse van de boerderij, Co Hollaar. Voor de schapen en de lammetjes was het te laat. "Dat is heel erg", zegt ze met een snik in haar stem.
De boerderij en een andere schuur stammen uit 1711
De boerderij en een andere schuur stammen uit 1711 © MediaTV
De brand moet even voor 02:30 uur vannacht uitgebroken zijn. "Mijn dochter werd wakker van de hond, die blafte", zegt Hollaar. Zij is toen gaan kijken en zag rook uit de schuur komen. "Mijn schoonzoon belde de brandweer en mijn dochter is gelijk de paarden gaan halen. Er is net een veulentje geboren. Dat is gelukkig ook gered."
Van de stal in Maassluis is na de brand niet veel meer over
Van de stal in Maassluis is na de brand niet veel meer over © MediaTV
De boerderij en een andere schuur stammen uit 1711. De schuur waarin de beesten stonden was nieuw. "We hebben jarenlang oude schuren gehad. Al die tijd is er nooit iets gebeurd." Dat juist in de nieuwe stal de brand uitbrak, vindt ze ongelooflijk. "Hij is pas twee of drie jaar oud."

'Vreemde synthetische lucht'

De avond ervoor hing er een vreemde, synthetische lucht in de schuur. "Maar we hebben niets kunnen vinden", zegt Hollaar.
De brandweer heeft er drie uur over gedaan om de brand te blussen. Toen de bluswagens arriveerden, sloegen de vlammen al vanuit alle kanten uit de stal. Het lukte de brandweermannen om te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere schuren. Gelukkig zijn de monumentale boerderij en de ander schuur die voor de uitgebrande stal staan behouden, zegt officier van dienst van de brandweer Madelon Davidse. "Het is een drama voor de eigenaren van de dieren."