ROTTERDAM

Populaire hotspot Weelde verdwijnt uit Rotterdam: 'Er is niets vergelijkbaars'

De Rotterdamse Belle heeft haar liefde voor Weelde laten vereeuwigen op haar been
De Rotterdamse Belle heeft haar liefde voor Weelde laten vereeuwigen op haar been © Privéfoto/Sterre Grob
Weelde stopt ermee. In korte tijd groeide deze vrijplaats voor muziek, kunst, eten en meer tot een populaire hotspot voor vooral jong publiek. Voor de liefhebbers is de aankondiging van het einde dan ook een klap. "Verdrietig om te beseffen hoe de weekenden er straks uit gaan zien", zegt de 24-jarige Belle uit Rotterdam. Ze besloot spontaan een Weelde-tattoo te nemen.
Weelde begon zeven jaar geleden als 'De Geheime Tuin', een rondzwervend feestterrein in de stad zonder vaste standplaats. Drie jaar geleden kreeg de organisatie toestemming om zich tijdelijk te vestigen aan de rand van de stad, in de Merwe-Vierhavens. Daar werd al snel het ene na het andere initiatief uit de grond gestampt. Van 24-uurs-festivals tot volwaardige kunsttentoonstellingen: het kon allemaal bij Weelde.
Ondanks de populariteit onder een vooral jong publiek lukte het Weelde niet om een vaste vergunning te krijgen. Nu het huurcontract opnieuw tijdelijk verlengd is, ziet de organisatie geen toekomst meer voor de vrijplaats in de huidige vorm. Op 1 april opent Weelde haar deuren voor het — in ieder geval voorlopig — laatste seizoen.

Tattoo op been

Het besluit is hard aangekomen bij de 24-jarige Belle uit Rotterdam, die de afgelopen drie zomers flink heeft genoten van het terrein en daar ook achter de bar stond. "Ik heb er heel veel leuke herinneringen aan", zucht ze. Zó leuk zelfs dat ze haar liefde voor Weelde heeft laten vereeuwigen met een tattoo van het logo op haar been.
"Dat was geen voorbedacht plan hoor", wordt er gelachen. "Tijdens het driejarig bestaan was er een tattoo-artiest. Eigenaressen Kim en Kelly en de 'harde kern' van Weelde hadden al zo'n tattoo. Ik wist toen al dat er ooit een einde aan zou komen, dus het leek me leuk om het vast te leggen. Als ik later oud ben, kan ik er met plezier op terugkijken."
Het zetten van de tattoo was 'geen voorbedacht plan' volgens Belle
Het zetten van de tattoo was 'geen voorbedacht plan' volgens Belle © Privéfoto
Tattoo of geen tattoo, dat Belle Weelde flink gaat missen staat vast. "Het is verdrietig om te beseffen hoe de weekenden er straks uit gaan zien. Ik denk dat de gemeente zich niet goed beseft wat dit voor de jongeren betekent. Het is hier in de zomers met lekker weer echt heerlijk. Dit was echt een soort vrijplaats waar je alles kon doen." Lachend vult ze snel aan: "Soms liep het ook wel een klein beetje de spuigaten uit."

Geen goede alternatieven

Eén van haar favoriete momenten was het meest recente 24-uurs-festival, waar de muziek dag en nacht doorgaat. "Ik heb toen 12 uur gewerkt, en was daarna van plan om naar huis te gaan. Uiteindelijk ben ik niet meer weggegaan en heb ik zonder moeite 24 uur gefeest", lacht Belle.
Ze vreest dat er geen goede alternatieven zijn voor Weelde. "Er is niet echt iets vergelijkbaars. Alleen qua buitengelegenheid heb je misschien het Keilecafé, maar dat is niet hetzelfde", verzucht ze. "Ik snap wel dat de burgemeester hier misschien niks aan vindt, maar voor veel mensen is dit echt een bijzondere plek. Dan kijk je er ook heel anders naar."
Hoe de toekomst van Weelde er precies uit komt te zien is onzeker. In een manifest dat de de organisatie via social media deelt wordt er nog enigszins hoopvol naar de toekomst gekeken: "Wij hopen dat er in de stad ruimte komt en blijft voor plekken zoals die van ons, plekken die vanuit liefde zijn gecreëerd. Wij gaan komend jaar hard aan de slag met de toekomst, welke vorm of grootte Weelde ook zal aannemen. Onze boodschap voor dit laatste jaar luidt daarom ook 'Weelde 4-ever'."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl