CORONACRISIS

Na twee jaar gaat de allereerste Rotterdamse coronapriklocatie dicht: 'Het was keihard werken'

De laatste coronavaccinaties worden in priklocatie Rotterdam The Hague Airport gezet.
De laatste coronavaccinaties worden in priklocatie Rotterdam The Hague Airport gezet. © Rijnmond
Het einde van een tijdperk. Vaccinatie-locatie Rotterdam The Hague Airport sluit op 3 maart de deuren. In twee jaar tijd werden op de allereerste priklocatie van Rotterdam meer dan 136 duizend coronavaccinaties gezet. "Het was keihard werken. Er gingen heel wat prikken doorheen."
Grootschalig vaccineren was iets nieuws, herinnert Gio Maatrijk zich als hij terugblikt op de afgelopen jaren. De manager vaccineren van de GGD Rotterdam-Rijnmond staat met gemengde gevoelens op de plek waar als eerste in Rotterdam mensen konden worden ingeënt met een coronavaccin. "Apart", zegt hij.
Vanaf 11 januari 2021 kon als eerst het zorgpersoneel een prik halen in de toen al bestaande XL-teststraat. Op het moment van openen stonden er dagelijks tussen de 75 en 100 mensen klaar om van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds de coronaprikken te zetten.
Na Rotterdam The Hague Airport kwamen op veertien andere plekken in de regio ook priklocaties, waaronder in Albrandswaard en Schiedam. In totaal konden hier op het hoogtepunt van de pandemie tussen de 7 duizend en 9 duizend prikken per dag worden gezet. Nu de prikdrukte definitief voorbij is, zijn veel locaties zoals Barendrecht en Schiedam al gesloten.
De locatie Rotterdam The Hague Airport wordt vrijdag afgebroken, maar dat betekent niet dat alle hokjes, afdekschermen, en muren verloren gaan. De gehuurde spullen gaan terug naar de eigenaar; het eigen materiaal wordt overgebracht naar een grote opslag. Zo kan er in de toekomst indien nodig een basisvoorziening worden neergezet om weer te kunnen testen en vaccineren.

Een nieuw tijdperk

Het openhouden van de grote test- en priklocaties is volgens het Outbreak Management Team (OMT) niet meer nodig. Volgens het adviesorgaan is het coronavirus op dit moment in een 'endemische fase' in de samenleving aanwezig.
Het virus is niet weg, maar omdat veel mensen zijn gevaccineerd of ooit corona hebben gehad, heeft de bevolking immuniteit opgebouwd. Alle nog overgebleven coronamaatregelen mogen van het OMT worden geschrapt. Omdat de pandemie voorbij is, kunnen de test- en prikstraten dicht.
Coronapriklocatie Rotterdam The Hague Airport gaat dicht
Toch blijft het halen van een coronaprik nog steeds mogelijk. De GGD Rotterdam-Rijnmond werkt bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen waar kleinschalige priklocaties openblijven. Ook blijven de locaties in Capelle aan den IJssel en in Rotterdam-Feijenoord open.
Exacte aantallen heeft Maatrijk niet, maar wel is duidelijk dat veel personeel niet meer nodig is. Vaak gaat het om uitzendkrachten. Toch zal een deel van hen bij de GGD kunnen blijven werken.
Bart Bosman zet één van de laatste coronaprikjes
Bart Bosman zet één van de laatste coronaprikjes © Rijnmond
Een van de medewerkers die wordt herplaatst is Bart Bosman. Hij werkt vanaf 3 maart op een van de kleinere priklocaties. Twee jaar geleden kwam hij in dienst als vaccinatiemedewerker. Als Bosman terugkijkt, dan herinnert hij zich veel drukte.
"Toen werkte wij nog met twee ploegen. De eerste ploeg werd dan afgelost om drie uur, hierna ging de avondploeg direct verder. Dat was keihard werken, en er gingen heel veel prikken doorheen."
Een ding weet Bosman wel zeker: hij gaat het werken bij het Rotterdamse vliegveld missen. "Ik heb zoveel mensen meegemaakt en zoveel leuke collega's ontmoet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl