nieuws

'Geluid goederenspoor Calandbrug binnen de perken'

wissel.jpg
wissel.jpg
ROTTERDAM - De Raad van State heeft bepaald dat het geluid van het goederenspoor over de Calandbrug bij Rozenburg binnen de perken blijft. Omwonenden begrijpen de uitspraak niet.
Bewoners van de tuinkruidenbuurt aan de rand van Rozenburg hebben bijna 10 jaar tegen het spoor over de metalen hefbrug geprocedeerd. Ook het voormalige gemeentebestuur –Rozenburg is sinds kort een deelgemeente van Rotterdam- tekende bezwaar aan tegen de vermeende geluidsoverlast. Maar het hoogste rechtscollege oordeelt nu dat al die bezwaren ongegrond zijn.

'Weldegelijk overlast'

Aan het Basilicum heerst overdag een idyllische rust. Hier domineert vooral het geluid van zingende vogels. Toch is dat maar schijn. De afgelopen jaren zijn 75 woningen langs het spoor al voorzien van extra geluidsisolerende maatregelen.
De enkele bewoner die overdag niet aan het werk is reageert vol verbijstering op het vonnis. “Die rechter woont natuurlijk niet in de wijk. Wij hebben wel degelijk overlast. Wanneer die trein voorbij komt is het net alsof ‘ie dwars door de woonkamer dendert. Wacht maar tot de wind deze kant op staat”.

'Extra staal aangebracht'

Toch is ook de Calandbrug zelf al eens flink onder handen genomen. Zo is er op de spoorstaven extra staal aangebracht, waardoor trillingen zou zijn afgenomen en het geluid zou zijn verminderd. Om dezelfde reden is ook de onderkant van de brug ingepakt met ijzeren platen.
Daarnaast kreeg de brug over de gehele lengte een één meter hoog geluidsscherm. Spoorbeheerder Prorail stelt bovendien dat per 2017 het geluid met nog eens 45 procent zal worden teruggebracht, ondermeer door de inzet van de nieuwste wagons en raildempers, maar de buurt gelooft niet in deze belofte.
Kijk hieronder naar een verslag vanuit Rozenburg