VERKEER

Video: Kranen takelen brugklep waar schip op botste weg, reparatie gaat maanden duren

| Foto:
| Foto:
Rijkswaterstaat heeft vrijdag de brugklep over de Goereesesluis in Stellendam weggetakeld. Het brugdeel werd eind februari beschadigd nadat een binnenvaartschip ertegenaan was gevaren. Het bleef steken op 30 centimeter boven het wegdek en hing scheef. De reparatie gaat een paar maanden duren, verwacht Rijkswaterstaat.
Rijkswaterstaat had drie uur ingepland voor het ontmantelen van de brug over de Goereesesluis. Het was een flinke klus, vertelt Michael Blatter. "Het contragewicht van de brug is losgemaakt, samen met de ophangpunten van de brugklep. Het contragewicht staat nu rechtop en blijft zo staan."
Twee hijskranen hebben vervolgens de brugklep opgetild en op een ponton gelegd. Die brengt hem naar een plek naast de brug waar de klep wordt geïnspecteerd en gerepareerd. Pas na de inspectie wordt duidelijk hoe lang het herstel gaat duren. "Een paar weken is te snel, de inschatting is nu een paar maanden. We hopen natuurlijk op minder, maar dat zal moeten blijken", aldus Blatter.

Scheepvaart zaterdag weer hervat

De brug is sinds de aanvaring op 22 februari niet meer in gebruik. En daarmee ook de Goereesesluis. Schepen kunnen al die tijd de haven niet meer in- of uitvaren. Vanaf zaterdag kan het scheepvaartverkeer worden hervat.

Einde snelheidsbeperking op de Haringvlietdam

De maximumsnelheid op de Haringvlietdam was vanwege de schade aan de Goereesesluisbrug tijdelijk verlaagd. De brug loopt parallel aan de N57 en wordt veel gebruikt door langzaam verkeer, zoals trekkers. Die konden door het uitvallen van de brug alleen via de N57 over het Haringvliet.
Rijkswaterstaat heeft hier inmiddels een oplossing voor gevonden: trekkers en ander langzaam verkeer gaan vier keer per dag onder begeleiding van de politie over de dam. De snelheidslimiet is nu weer 100 kilometer per uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl