nieuws

Wielerronde Tour de Rijke gaat niet door

Tour de Rijke.jpg
Tour de Rijke.jpg
ROTTERDAM - De Tour de Rijke gaat definitief niet door. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank bepaald. De wielerronde zou voor het eerst starten en finishen bij Ahoy. Volgens de rechter kan de verkeersveiligheid rond de koers niet worden gegarandeerd.
De wielerronde wordt al 20 jaar verreden en gaat door een groot deel van de regio Rijnmond. Op 22 mei zou een toertocht worden gehouden, gevolgd door een professionele wedstrijd op 23 mei. Rotterdam weigerde als enige gemeente groen licht te geven, omdat het verkeersplan van de organisatie te onduidelijk zou zijn. De organisatie van Tour de Rijke had een kort geding aangespannen om toch nog een vergunning te krijgen, maar haalde dus bakzeil.
'Rotterdam was te laks'
De rechter stelt nu dat Rotterdam onvoldoende duidelijk heeft gemaakt welke problemen er zouden kunnen rijzen bij kruisingen en op andere doorgangen. Ook wordt de gemeente laksheid verweten: zij zou veel te laat een beeld hebben gegeven van de politie-inzet. Om die redenen wordt Rotterdam veroordeeld in de proceskosten van 875 euro.
Maar de rechter zegt vervolgens dat er desondanks toch geen toestemming kan worden gegeven voor de wielerronde. Omdat beide partijen en niet uit zijn gekomen over het verkeersplan blijven er op dat punt onzekerheden liggen. Zo is ook onduidelijk of er voldoende motorrijders van de politie beschikbaar zouden zijn om de wedstrijden te begeleiden. Ook de organisatie wordt verweten dat zij zich niet erg bereidwillig heeft opgesteld naar de gemeente toe.
Andere gemeenten waren akkoord
De Tour de Rijke had de afgelopen 21 jaar Spijkenisse als start- en eindpunt. De wielerronde is de grootste eendaagse wedstrijd van Nederland. De provincie Zuid-Holland heeft wel een vergunning afgegeven, en gebruikelijk is dat alle gemeenten waar de renners doorheen komen dan alleen nog een 'verklaring van geen bezwaar' afgeven. De meeste gemeentes hebben dat gedaan, alleen Rotterdam niet. Dat betekent dat de Tour de Rijke niet door kan gaan.
Volgens de organisatie betekent dit een schadepost van enkele tienduizenden euro's. Organisator Wim Voogt: "Rotterdam moet de proceskosten betalen, dat betekent eigenlijk dat zij verloren hebben. De rechter heeft duidelijk gemaakt dat de gemeente op alle vlakken tekort is geschoten. Maar net dat ene ontbreekt nog: een vergunning. Dat is wel een teleurstelling en bovendien een schande dat in dit wielerjaar deze Tour ontbreekt".