FC RIJNMOND

Robert Maaskant in FC Rijnmond: 'Wie moet Feyenoord nou tegenhouden?'

Leen van Steensel in FC Rijnmond
Leen van Steensel in FC Rijnmond © Rijnmond
Feyenoord is na de moeizame 1-0 winst op FC Groningen weer een stapje dichterbij de landstitel gekomen. Volgens Rijnmond-analyticus is het wel duidelijk dat de titel naar Rotterdam komt: "Hoe je het ook went of keert, Feyenoord wint deze wedstrijd terecht. Het is niet goed, maar Feyenoord ligt op een enorme kampioenskoers." Excelsior is daarentegen dieper in de problemen gekomen. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen verloor de Rotterdamse derby in eigen huis met 4-1 van Sparta. Kortom, genoeg ingrediënten om in onze voetbaltalkshow FC Rijnmond over na te praten.
De wedstrijd tussen Feyenoord en FC Groningen kende een veelbesproken moment, waarbij Isak Määtä zijn tweede gele kaart kreeg. De speler van FC Groningen kreeg in de eerste helft een gele kaart voor tijdrekken, in de tweede helft kreeg hij zijn tweede nadat hij de bal tegen Alireza Jahanbakhsh aanschoot.
"Je kan hem geven", zegt oud-voetballer Leen van Steensel. "Het is dom en onsportief, want hij schiet hem bewust tegen een speler die op de grond ligt. Er komt een opstootje en de scheidsrechter kan ook beïnvloed worden." Robert Maaskant ziet het duidelijk anders. "Als scheidsrechter moet je dit laten gaan, want hij wil er een voordeel uit halen en er een ingooi aan overhouden. Je mág de bal tegen iemand aanschieten." Ruud van Os was het daar weer niet mee eens. "Hij kreeg de eerste gele kaart al voor tijdrekken, maar ik vind het echt te makkelijk om het allemaal bij scheidsrechter Kooij neer te leggen."
Feyenoord en de scheidsrechters, het blijft dit seizoen een regelmatig onderwerp. Kreeg de ploeg van Arne Slot in wedstrijden tegen NEC en FC Twente beslissingen niet mee, de laatste weken lijkt dat andersom te zijn. Tegen Heerenveen kreeg Feyenoord-verdediger Kasanwirjo geen strafschop tegen, in de bekerwedstrijd tegen NEC kreeg Philip Sandler een rode kaart na een handsbal (die later geseponeerd werd) en ook FC Groningen eindigde dus met eenman minder. "Als je het wegstreept is het allemaal gelijk", zegt Van Steensel. Volgens Robert Maaskant heeft Feyenoord al 2,5 uur tegen tien man gespeeld.
Ook de wedstrijd in de achtste finales van de Europa League tegen Shakhtar Donetsk, die vanwege de oorlog in Oekraïne in de Poolse hoofdstad Warschau wordt gespeeld, wordt besproken. Door een straf van de UEFA mogen er geen Feyenoord-supporters bij zijn, maar waar Feyenoord gaat, daar zijn ook altijd supporters bij. Van Os daarover: "Feyenoord heeft altijd contact met de club waar het naartoe gaat, om de meereizende supporters alleen toe te laten tot het uitvak. Feyenoord is met 2 mensen naar Warschau gegaan om te overleggen en ervoor te zorgen dat er geen vrije verkoop is. Dat is niet het geval en dat is niet goed natuurlijk."

Problemen in Kralingen, opperbeste stemming in West

Door de overwinning van Sparta lonkt plek 5 in de eredivisie, terwijl Excelsior zich serieus zorgen moet gaan maken. "Onderaan beginnen ze steeds meer punten te pakken", zegt Van Steensel. Maaskant vult aan: "Excelsior heeft een heel serieus probleem. Spelers hebben bij elkaar gezeten, maar de groep is op zoek naar iets buiten de groep. Wij zijn niet de schuldigen, maar leggen dat even ergens anders neer. Dat is nooit een goed teken bij een ploeg die dolende is en richting degradatie gaat. Er zitten genoeg ervaren spelers bij maar het gemak waar het mee ging in het begin van het seizoen, ze zullen zich nu weer even op moeten richten."
"Bij Excelsior geldt een gebrek aan kwaliteit", zegt Van Os. "Als je na het uitvallen van Azarkan met Agrafiotis, Kharchouch en Van Duinen moet spelen, daar is dan toch alles mee gezegd." Ook Van Steensel zag dat het heel kwetsbaar is bij Excelsior. "Het is heel erg zorgelijk, omdat er ook niet heel veel verbetering inzit. Aan de andere kant: je kan voetballen wat je wil, maar als je de kansen mist en doelpunten zo weggeeft. Je kan dan als spelersgroep bij elkaar zitten, maar dan moet je de eerste wedstrijd daarna wel met het mes tussen je tanden verdedigen. Bijvoorbeeld bij de 0-1 zag ik dat niet. Dan is er iets in de focus niet goed en uiteindelijk is dat ook kwaliteit natuurlijk.
Het worden spannende weken voor Excelsior. "Onderaan beginnen ze steeds meer punten te pakken", zegt Van Steensel. "De komende twee weken tegen Emmen en Cambuur gaan bepalen of Excelsior in de eredivisie blijft", zegt Maaskant. En waar de situatie voor Excelsior steeds penibeler wordt, zo rustig is het bij Sparta. De ploeg van trainer Maurice Steijn werkt een uitstekend seizoen af, waarbij de play-offs voor Europees voetbal steeds dichterbij komen. En dat het bij de één niet goed loopt, zorgt ervoor dat de ander voor het eerst sinds 2004 weer eens wint in Kralingen.
"Ik denk dat ze gewoon lekker mee doorgaan waar ze de laatste maanden mee bezig zijn, dat is ook de verdienste van Maurice Steijn", zegt Van Steensel. "Sinds zijn komst is hij simpel dingen gaan benadrukken en afspraken gaan maken. Alles is duidelijk. Ze lopen geen polonaise, maar de sfeer is wel ontzettend goed als je zo draait. Plek 5 komt zelfs in zicht. Ik ben ook benieuwd hoe ze het volgend seizoen gaan doen, want er zal aan spelers getrokken gaan worden. Ik hoop dat ze genieten, dit vasthouden en ook alvast vooruitkijken naar volgend seizoen."