VISSERIJ
Garnalenvissers dachten afspraak met koning te hebben, maar moeten brandbrief aan paleisbeveiliging geven

Ze voelen zich onrechtvaardig behandeld, de Nederlandse beroepsvissers. Garnalenvissers mogen vanaf oktober dit jaar geen stikstof meer uitstoten, terwijl bijvoorbeeld binnenvaartschepen en zeeschepen daarvoor tot 2050 de tijd krijgen. In een brandbrief aan de koning en het parlement vragen de vissers aandacht voor deze 'noodtoestand' zoals ze het zelf noemen. Ze dachten hun brief aan de koning te overhandigen, maar kwamen niet verder dan de paleisbeveiliging.
Om niets meer uit te stoten, moeten de kotters een katalysator laten inbouwen. Die kost per schip ongeveer 100 duizend euro, waarvan de helft via een subsidie terugvloeit. Maar niet elke kotter is geschikt voor zo'n katalysator, en dan zijn er ook nog schippers die financieel niet in staat zijn die 50 duizend euro op te brengen.
Garnalenvisser Evert de Blok uit Stellendam stond maandag voor een dichte deur bij het werkpaleis van de koning, maar toonde zich op Radio Rijnmond tevreden over dat hij de brandbrief heeft kunnen afgeven. Ruim vierhonderd vissers en bedrijven uit de visserijsector hadden de brief ondertekend.
'Kwart failliet'
"Die katalysatoren zijn zó groot en duur dat bedrijven dat niet gaan redden. We denken dat een kwart van de vloot van 160 schepen failliet zal gaan, en daar is geen compensatie voor."
De rest van de vloot bestaat uit schepen die groot genoeg zijn voor zo'n katalysator en een schipper hebben met voldoende geld. Maar het is al snel oktober.
"De snelheid waarmee het allemaal moet gebeuren, is een vorm van rechtsongelijkheid. De binnenvaart mag er tot 2035 over doen om de helft minder stikstof uit te stoten."
Bodemverstorende visserij
Er zijn ook andere zorgen voor de garnalenvissers. Het gebied waarin niet op de bodem mag worden gevist, wordt steeds groter. Dit treft niet alleen de garnalenvissers, maar ook de vissers die zich richten op de vangst van tong en schol.
Op dit moment is ongeveer 30 procent van de Noordzee beschermd gebied. Daarvan is maar 5 procent 'effectief beschermd', wat betekent dat het verboden terrein is voor bodemvissers. In het Noordzee-akkoord is afgesproken dat dat gebied wordt uitgebreid naar 15 procent.
De Europese Commissie kwam vorige maand met een plan waarin deze ambitie wordt verdubbeld, dus 30 procent beschermd gebied zonder bodemverstorende visserij.
Buitengesloten
De vissers zijn bang dat er niet veel ruimte voor de garnalen- en andere bodemvissers meer overblijft. "Er is steeds minder plek om te vissen, ook door de komst van windmolens:, zegt De Blok. "De Nederlandse visserij wordt buitengesloten. Dat moet echt stoppen."