FEYENOORD

Waarom Feyenoord zondag tegen Ajax eenzelfde scenario als 50 jaar geleden moet voorkomen

Johan Cruijff en Johnny Rep (nummer 16) vieren een goal voor Ajax, Joop van Daele (nummer 4) baalt
Johan Cruijff en Johnny Rep (nummer 16) vieren een goal voor Ajax, Joop van Daele (nummer 4) baalt © Nationaal Archief, CC0/Peters, Hans-Anefo
Als koploper van Nederland reist Feyenoord zondag af naar Amsterdam. Met nog negen wedstrijden te spelen midden maart is De Klassieker tegen Ajax een cruciaal ijkpunt in de strijd om het kampioenschap. Aan Feyenoord de taak een soortgelijk scenario als vijftig jaar geleden te voorkomen, toen de Rotterdammers de koppositie en later de titel verloren in Amsterdam.
Nee, vrolijkmakend zijn de statistieken van Feyenoord op bezoek bij de aartsrivaal allesbehalve. In de afgelopen vijftig jaar won Ajax de editie in Amsterdam 32 keer, slechts vijf keer gingen de punten mee naar Rotterdam.
In het grootste deel van die Klassiekers was Ajax dan ook de favoriet. Niet in de laatste plaats omdat de Amsterdammers op het moment van spelen hoger stonden op de ranglijst. In de afgelopen vijftig jaar ging Feyenoord slechts acht keer als koploper naar Amsterdam. Vier daarvan waren vroeg in de competitie en dus niet vergelijkbaar met nu.
De editie van 2 april 2017 staat bij veel Feyenoorders ongetwijfeld nog vers in het geheugen. In speelronde 28 verdedigt Feyenoord een voorsprong van zes punten op directe concurrent Ajax. Een overwinning in Amsterdam betekent de genadeklap voor de Amsterdammers. Maar dat zit er geen moment in. Lasse Schöne rost een vrije trap binnen in de eerste minuut en Feyenoord speelt een verloren wedstrijd. Na de 2-0 van David Neres komt de aansluitingstreffer van Michiel Kramer in de blessuretijd veel te laat.
Tekst gaat verder onder de foto.
Michiel Kramer houdt Ajax-verdediger Joël Veltman van zich af
Michiel Kramer houdt Ajax-verdediger Joël Veltman van zich af © Orange Pictures
Ajax nadert tot op drie punten, met een bloedstollend competitieslot tot gevolg. Maar de afloop is bekend: in de laatste wedstrijd van het seizoen pakt Feyenoord thuis tegen Heracles de titel. Eind goed al goed.
Bijna twintig jaar verder terug in de tijd dan. Ook in het seizoen 1998/1999 gaat Feyenoord als koploper naar Amsterdam. Meer dan dat zelfs. In speelronde 31 is Feyenoord al kampioen als het op bezoek gaat bij Ajax. En dat is te merken. Met benen vol champagne gaat Feyenoord met liefst 6-0 onderuit. Zonder gevolgen voor de titelrace dus.
Dat is zes jaar eerder wel anders. Ook dan gaat Feyenoord als koploper naar Amsterdam. Binnen een halfuur staat het 3-0 voor de thuisploeg. Na de 4-0 van Wim Jonk doen Regi Blinker en Michael Obiku wat terug, maar 5-2 is uiteindelijk de eindstand. Feyenoord houdt Ajax ondanks de nederlaag onder zich, maar verliest de koppositie aan PSV. Toch gaat de schaal naar Rotterdam-Zuid, omdat vier van de laatste vijf wedstrijden gewonnen worden.

1972/1973

Eigenlijk is er in de afgelopen vijftig jaar maar één Ajax-Feyenoord die qua omstandigheden echt doet denken aan die van nu. En dat is de editie van precies vijftig jaar geleden. Seizoen 1972/1973. Met een voorsprong van twee punten reist koploper Feyenoord in maart af naar eerste achtervolger Ajax. Maar net als in 2017 speelt Feyenoord al snel een verloren wedstrijd. In de eerste minuut maakt Johnny Rep 1-0, tien minuten later volgt de tweede.
Joop van Daele, in die wedstrijd opgesteld in de achterhoede van Feyenoord, kan zich nog een aantal Klassiekers uit de jaren zeventig herinneren. Die van 1971 bijvoorbeeld, een direct duel om de titel in de voorlaatste speelronde. Feyenoord wint met 3-1 in de stromende regen en wordt kampioen van Nederland. Maar ook de Ajax-Feyenoord van maart 1973 is Van Daele niet vergeten.
"We speelden in een uitverkocht Olympisch stadion en waren niet de favoriet", begint de oud-verdediger. "Ajax kwam dat seizoen pas later in vorm en had aardige spelers lopen." Van Daele schudt de Amsterdamse opstelling van destijds zo uit zijn mouw. "Cruijff, Neeskens, Blankenburg, Suurbier... een aardig elftal hoor."
Opstelling Feyenoord tegen Ajax op 3 maart 1973: Reitsma; Van Daele (60' Schoenmaker), Van Duivenbode, Israël, Schneider; De Jong, Jansen (86' Ladinszky), Van Hanegem; Wery, Ressel, Kristensen
Van Daele wordt die wedstrijd na een uur spelen vervangen door Lex Schoenmaker, tot op de dag van vandaag de Europees topscoorder aller tijden van Feyenoord. Hij maakt een kleine tien minuten voor het einde de 2-1, maar verder dan dat komt Feyenoord niet meer. Schoenmaker kan zich die goal anno nu niet specifiek herinneren. Wel haalt hij het gevoel van De Klassieker naar boven.

Magistrale voorhoede

"Het was altijd geweldig om die te mogen en kunnen spelen. Met al die mensen op de tribune, zeker thuis bijna 65 duizend. De Klassieker moet je als speler meegemaakt hebben, voor mijn idee was dat het allergrootste. Over het algemeen waren het heel mooie wedstrijden. Al was Ajax vaak de betere ploeg, met een magistrale voorhoede. Daar konden wij niet voldoende tegenover zetten."
"Dit jaar is dat anders", vervolgt Schoenmaker. "Feyenoord doet het buitengewoon goed. Er staat een team, alle vertrokken spelers zijn heel goed opgevangen. Gezien de behoorlijke selectie dicht ik Feyenoord een goede kans toe om eerder kampioen te worden dan gebruikelijk. Meestal zitten er heel wat meer jaren tussen dan de zes van nu. Dus dat zou mooi zijn. Maar ik weet het niet zeker, dan zou ik er geld op kunnen zetten."

50-50

Van Daele, terwijl we hem bellen net klaar met arbitreren bij een biljartwedstrijd, schat de kansen komende zondag in op '50-50'. "De titelrace wordt toch wel een beetje afhankelijk van die uitslag. "Als Ajax niet dichterbij komt heeft Feyenoord een riante uitgangspositie. Maar dat is het leuke van deze competitie, er is weinig voorspelbaar."
De oud-verdediger, nog altijd bekend om het beroemde brilletje, kijkt dit seizoen met veel plezier naar Feyenoord. Vooral naar de man die de afgelopen maanden een baken van rust is in het hart van de verdediging. "Lutsharel Geertruida is voor mij een openbaring als centrale verdediger. Hij heeft grote tactische problemen aan welke kant hij moet dekken als hij als rechtsback speelt, maar in het centrum is hij voortreffelijk. Ik zou hem laten staan en dan blijft Gernot Trauner op de bank."
Trauner op de bank of niet, over het wedstrijdverloop van komende zondag durven de twee hoofdrolspelers van vijftig jaar geleden dus weinig te zeggen. Hoe het seizoen 1972/1973 afliep? Door de nederlaag in Amsterdam verloor Feyenoord de koppositie aan Ajax, dat later dat seizoen kampioen werd. Precies hoe het komende zondag niet moet lopen dus.
Ajax-Feyenoord begint zondag om 14:30 uur en is uiteraard volledig live te volgen via Radio Rijnmond.